Vanhempien tuki nuorten syömis- ja liikuntakäyttäytymisessä WHO-Koululaistutkimus ja LIITU 2014 - Sivonen, Erika (2023)
Tämän pro gradu tutkielman tarkoituksena oli selvittää vanhempien tuen useutta syömiskäyttäytymisen ja liikunnan osalta 7.- ja 9.-luokkalaisilla suomalaisilla pojilla ja tytöillä. Sekä syömiskäyttäytymiseen että liikuntaan saadun tuen osalta selvitettiin erosiko tuen määrä ikäryhmien tai sukupuolten välillä. Lisäksi selvitettiin, painottuiko vanhempien tarjoama tuki enemmän syömiskäyttäytymiseen vai liikuntaan. Tutkimusaineistona käytettiin vuoden 2014 WHO-Koululaistutkimuksen aineistoa niiden vastaajien osalta, jotka vastasivat myös 2014 LIITU-tutkimukseen. LIITU-tutkimuksen aineistosta analysoitiin liikuntaan saatuun tukeen liittyviä muuttujia ja WHO-Koululaistutkimuksen aineistosta analysoitiin ruokailuun liittyviin sääntöihin liittyviä muuttujia. Tutkimusaineiston analysoinnissa käytettiin frekvenssijakaumia ja ristiintaulukointia. Tutkittujen yhteyksien tilastollista merkitsevyyttä selvitettiin khiin neliö -testillä. Tutkimuksen tulokset osoittivat vanhempien tarjoaman tuen kohdistuvan useammin syömiskäyttäytymiseen liikuntaan verratessa. Nuoremmat lapset saivat tukea sekä syömiskäyttäytymiseen että liikuntaan vanhempia lapsia enemmän. Syömiskäyttäytymisen tuki ei vaihdellut tyttöjen ja poikien saamaa tukea verratessa, mutta liikuntaan saadun tuen määrä painottui tuen muodon mukaan enemmän tytöille kuin pojille. Syömiskäyttäytymisen tuen muotoina oli ruokailutilanteeseen liittyviä sääntöjä ruokavalintoihin- ja ruokailupaikkaan liittyen. Liikkumisen tuen muotoina oli liikkumiseen kannustaminen, yhdessä liikkuminen, liikkumispaikalle kuljettaminen sekä liikkumiseen liittyvien kulujen maksaminen. Tulosten perusteella näyttää siltä, että vanhemmat tukevat useammin lasten syömiskäyttäytymistä kuin liikkumista. Tytöt ja pojat saavat tukea eri muodoissa ja tuki vähenee lasten kasvaessa. Vanhempien tietoisuutta heidän antamansa tuen merkityksestä tulisi lisätä. Tässä tutkimuksessa vanhempien tukea tarkasteltaessa ei eroteltu isän ja äidin antaman tuen useutta. LIITU-tutkimuksen aineisto tarjoaisi mahdollisuuden jatkotutkimukselle, jossa tarkasteltaisiin äidin ja isän tarjoaman tuen useutta.