Sosiaalisessa mediassa tapahtuva vallankäyttö : koululaisten tarinoita nettikiusaamisesta - Tuominen, Carita (2023)
Nykypäivänä yksi lasten ja nuorten vertaissuhteisiin liittyvän vallankäytön muoto on sosiaalisen median välityksellä tapahtuva häirintä. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin 4.–5.- ja 8. -luokkalaisten lasten ja nuorten vertaissuhteissa sosiaalisessa mediassa tapahtuvia konfliktitilanteita ja vallankäyttöä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, millaisia merkityksiä sosiaalinen media saa 4.–5.- ja 8- luokkalaisten lasten ja nuorten tarinoissa. Metodisesti tutkielma kiinnittyi kerronnalliseen tutkimukseen. Tutkielman aineisto on osa VALTAKO- tutkimushankkeen -Konfliktit ja vallankäyttö lasten ja nuorten lähisuhteissa –tarkastelukulmana kerrotut tunteet ja toimijuus- kirjoitelma-aineistoa, joka koostuu 125 lasten ja nuorten kirjoitelmasta. Tämän tutkielman aineistoon valikoitui 52 tarinaa, joissa joko kuvaaminen tai sosiaalinen media oli mainittuna. Tutkielman aineisto analysoitiin narratiivisin menetelmin. Tarinat olivat jaettavissa neljään tarinatyyppiin: torjunta ja särkymistarinat, aikuisen rooli tilanteiden ratkaisijana tarinat, sosiaalinen media anonyymin vallankäytön välineenä tarinat sekä valistustarinat. Nämä neljä tarinaa kuvaavat lasten ja nuorten kokemuksia ja tunteita ja ilmentävät tutkimukseen osallistuneiden lasten ja nuorten ajatuksia.