Tietovirrat ja niiden hallinta kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa - Ilomäki, Kati (2023)
Tietoisuus kyber- ja tietoturvallisuusriskeistä sekä näiden vaikutuksista kansalliseen ja kansainväliseen turvallisuuteen on kasvanut viimeisen vuosikymmenen aikana. Tiedosta muodostuva arvopotentiaali on keskeinen osa kybertoimintaympäristön turvaamista, eikä se ole mahdollista ilman eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Tietovirtojen avulla voidaan tarkastella organisaatioiden kykyä muuntaa tietoresursseja arvoksi, joka tässä tutkimuksessa sidottiin kybertilannekuvan muodostamiseen. Yleisesti tietojohtamisen tehtävä on parantaa organisaatioissa ja sen sidosryhmissä tapahtuvaa arvonluomiskykyä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli pyrkiä tunnistamaan parhaat käytänteet tietovirtojen hallintaan kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa. Parhaiden käytänteiden tunnistamiseksi tutkimuksessa selvitettiin tietovirtojen muodostumisen ja niiden hallinnan yleisiä periaatteita sekä lisäksi pyrittiin tunnistamaan, millaisia käytännön haasteita näihin mahdollisesti liittyy. Havaintojen pohjalta pyrittiin selvittämään, onko tietovirtojen hallintaan kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa esitettävissä jonkinlainen ideaalimalli. Tutkimus toteutettiin monimenetelmäisenä kvalitatiivisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto kerättiin havainnoimalla erästä kotimaista kyberturvallisuusharjoitusta sekä haastattelemalla yhteensä kahdeksaa asiantuntijaa neljästä eri organisaatiosta. Tietovirtoja pyrittiin hahmottamaan kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa hakien näkemyksiä niin organisaation, verkoston kuin myös laajemmin yhteiskunnan näkökulmasta. Monipuolisen ja laajahkon tulokulman valinta perustui siihen, että aihetta on tutkittu Suomessa aiemmin jokseenkin vähän. Tietoon ja siihen liittyvät ilmiöt mielletään usein monimutkaisiksi ja abstrakteiksi, mikä teki myös tästä tutkimuksesta osaltaan haastavan kokonaisuuden. Saadut tulokset kuvaavat ilmiötä ylätasolla, eikä kovinkaan yksityiskohtaisia käytänteitä tietovirtojen hallintaan ole mahdollista tutkimuksen pohjalta esittää. Tutkimuksessa kuitenkin tunnistettiin melko laajasti yleisiä periaatteita ja haasteita, joita tietovirtoihin ja niiden hallintaan kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa liittyy. Tietovirrat ja niiden hallinta kybertilannekuvan muodostamisen kontekstissa on moniulotteinen ja laaja kokonaisuus, jota ei voida pitää itsestäänselvyytenä. Tutkimusaihe on merkittävä, sillä ilman ymmärrystä organisaatioiden tietoprosesseista ei pystytä hyödyntämään tietoresurssien todellista arvoa kybertilannekuvan muodostamisessa.