Tiedustelun rooli Suomen turvallisuuspolitiikassa : tiedusteludiskurssin esiintyminen vuosien 1995-2021 turvallisuuspoliittisissa selonteoissa - Rinne, Janette (2023)
Tiedustelu on noussut yhdeksi tärkeimmistä globaalin turvallisuuden osa-alueista 2000-luvulla. Sen rooli erilaisissa turvallisuusstrategioissa ja -politiikoissa on kasvanut toimintaympäristön muuttuessa yhä monimutkaisemmaksi. 2000-luvun alussa uudet uhat haastoivat turvallisuusympäristöä, ja viime vuosikymmenen aikana suurvaltakilpailu ja voimapolitiikka ovat tehneet paluun. Tiedustelu on noussut vastaukseksi toimintaympäristön muutoksen aiheuttaman epävarmuuden vähentämiseen, sekä tilannekohtaisen ja strategisen tietämyksen lisäämiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella tiedustelun roolia ja sen muutosta Suomen turvallisuuspolitiikassa vuosina 1995–2021. Tutkimuksessa perehdytään Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan ja erityisesti siihen, kuinka tiedustelu ilmenee ohjaavissa selonteoissa. Tutkimus selvittää miten tiedusteluun liittyvä turvallisuusdiskurssi esiintyy viranomaisselonteoissa ja miten tämä diskurssi muuttuu tarkasteluvälillä. Lisäksi selvitetään miten toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset vaikuttavat diskurssin muutokseen. Tutkimusaineisto koostuu julkisista viranomaisselonteoista vuosilta 1995–2021, ensisijaisesti turvallisuuspoliittisista selonteoista. Teoreettisena viitekehyksenä toimii poliittinen realismi, jolla pyritään selittämään tiedustelua Suomen turvallisuuspolitiikan välineenä. Tutkimus osoittaa, että tiedustelun rooli on kehittynyt linjassa toimintaympäristön muutosten kanssa. Tutkimusaineistosta nousi esiin kuusi Suomen turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön murrosta, joilla on ollut eniten vaikutusta tiedustelun roolin kehitykseen. Aineistossa esiintyvän turvallisuusdiskurssin tarkastelussa ilmenee, että muutokset toimintaympäristössä ovat pakottaneet Suomen kaltaisen pienen valtion kehittämään omaa tiedusteluaan, sillä se on elintärkeässä asemassa anarkkisessa järjestelmässä selviytymisessä. Lisäksi tiedusteludiskurssi on vapautunut selonteoissa ja muissa viranomaisdokumenteissa tarkastelujakson aikana merkittävästi. Vapautuminen viestii sekä tiedustelun roolin vahvistumisesta turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa että osaltaan myös yleisen asenteen muutoksesta tiedustelua kohtaan.