Tunnetoimijuuden ja psykologisen turvallisuuden yhteys organisaation strategian toteuttamiseen - Koivusalo, Elina (2023)
Tämän määrällisen tutkimuksen tavoitteena oli tutkia tunnetoimijuuden ulottuvuuksien omien tunnetaitojen ja tunteisiin vaikuttamisen työssä sekä psykologisen turvallisuuden yhteyttä organisaation strategian toteuttamiseen. Lisäksi tutkittiin, millainen rooli toteutetulla tunneinterventiolla oli ilmiöiden välisissä yhteyksissä. Tutkimus toteutettiin pitkittäistutkimuksena ja tutkimuksen aineisto koostui osasta TUNTO2 -hankkeessa kerätystä, kolmen eri toimialan organisaation kyselyaineistosta (N = 447). Analyysimenetelminä käytettiin Pearsonin korrelaatiokerrointa sekä rakenneyhtälömallinnuksella (Structural equation modeling, SEM) luodun kahden aikapisteen ristiviiveyhteyksien paneelimallia (two-waves cross-lagged panel model, CLPM). Tutkimustulokset osoittivat, että omien tunnetaitojen, tunteisiin vaikuttamisen työssä, psykologisen turvallisuuden ja strategian toteuttamisen välillä oli positiivinen, tilastollisesti merkitsevä yhteys kaikkien muiden, paitsi omien tunnetaitojen ja psykologisen turvallisuuden välillä. Lisäksi havaittiin, että omat tunnetaidot ennustivat strategian toteuttamista seurantajakson aikana. Tunneinterventioon osallistuneiden ja verrokkiryhmän välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja. Tulokset vahvistivat aiempaa käsitystä siitä, että tunnetoimijuus tukee strategisen muutoksen toteuttamista. Lisäksi tulokset antoivat tukea psykologisen turvallisuuden merkityksestä tunteisiin vaikuttamisessa työssä. Tulokset loivat uutta tietoa psykologisen turvallisuuden yhteydestä strategian toteuttamiseen seurantajakson aikana. Tuloksia voidaan hyödyntää muutosjohtajuuden kehittämisessä.