Musiikki vaikuttamisen keinona eduskuntavaaleissa 2019 - Hautakangas, Hilda-Maria (2023)
Vaikuttamisen keinoista on hyvä olla tietoinen, sillä lähes joka päivä kohtaamme tilanteita, joissa päätöksiimme, mielipiteisiimme, arvomaailmaamme tai mielikuviimme pyritään vaikuttamaan keinolla jos toisella. Etenkin politiikasta puhuttaessa, vaikuttamisen muodoista ja keinoista on hyvä olla tietoinen, jotta tiedämme mihin mielipiteemme ja näkemyksemme todella pohjautuu. Tämä on myös tärkeää siksi, että esimerkiksi äänestyspäätöstä tehdessämme tiedämme todella, miltä pohjalta päätöksemme teemme. Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa tulisi osallistaa kaikkia ikäryhmiä, ihmisryhmiä ja eri taustoista tulevia ihmisisä mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti, jotta tehtävät päätökset olisivat mahdollisimman tasavertaisia kaikille. Eritysesti nuoria tulisi osallistaa yhteiskunnallisessa päätöksen teossa, sillä usein kysymyksessä on kuitenkin nuorten tulevaisuutta koskevat asiat sekä ympäristö, jossa nuoret varttuvat aikuisiksi. Nuorten äänestysaktiivisuus on myös alhaisempaa muihin ikäryhmiin verrattuna, jonka vuoksi heitä olisi myös tärkeää aktivoida. Musiikki on tehokas keino ottaa kontaktia kaiken ikäisiin äänestäjiin ja sitä onkin osattu hyödyntää vaalikampanjoinnissa jo suhteellisen hyvin. Musiikin kyky poistaa tietyntyyppisiä raja-aitoja on huomattava, minkä vuoksi se toimii tehokkaana vaikuttamisen keinona.