Vuodenaikojen yhteys terveyskäyttäytymiseen ja mielialaan yli 18-vuotiailla suomalaisilla - Selonen, Janina (2023)
Terveyskäyttäytyminen on laaja ja moniteoreettinen käsite. Tässä työssä se määritellään terveyskäyttäytymisen sosioekologisen mallin kautta, jossa terveyskäyttäytyminen muodostuu yksilöllisten tekijöiden, yhteiskunnan normien sekä fyysisen ja sosiaalisen ympäristön kautta. Terveyskäyttäytymisen taustalla vaikuttavat tekijät avataan COM-B muutospyörämallin avulla. Myös mielialan on todettu olevan yhteydessä käyttäytymisen käynnistämiseen ja sen pysyvyyteen. Mieliala määritellään pitkäkestoiseksi tunnepitoiseksi tilaksi.