Tunnetoimijuuden yhteys organisaation strategisen muutoksen toteuttamiseen ja siihen sitoutumiseen - Oinonen, Tanja (2023)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella ja tuottaa lisää tutkimustietoa tunne-toimijuudenulottuvuuksien yhteydestä organisaation strategisten muutosten toteuttamisessa sekä strategiseen muutokseen sitoutumisessa. Lisäksi haluttiin selvittää eroavatko yhteydet aseman ja sukupuolen mukaan. Aiemmissa tutkimuksissa strategian toteuttamista ja siihen sitoutumista on tutkittu, mutta niissä ei ole huomioitu tunneulottuvuuksia. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisia menetelmiä käyttäen. Tutkimusaineisto on kerätty osana Jyväskylän yliopiston Tunnetoimijuus strategian toteuttamisen tukena (TUNTO2) -hanketta. Aineistona oli kolmen eri organisaation kyselyaineistot (N = 837). Tutkimusaineisto analysoitiin korrelaatiokertoimilla (Pearson) sekä lineaarisen regressioanalyysin avulla. Tutkimustulosten mukaan tunnetoimijuuden ulottuvuudet (omat tunnetaidot ja tunteisiin vaikuttaminen työssä) ovat tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä organisaation strategisiin muutoksiin sekä niihin sitoutumiseen. Tutkimuksen kannalta merkittävä tulos oli, että miesesihenkilöryhmällä tunnetoimijuuden ulottuvuuksien yhteydet erosivat muista ryhmistä lähes jokaisen tarkastelun osalta. Miesesihenkilöiden ryhmällä omat tunnetaidot olivat tilastolli-sesti merkitsevässä yhteydessä strategian toteuttamiseen, muilla ryhmillä ei ollut tilastollisesti merkitsevää yhteyttä. Lisäksi miesesihenkilöt olivat ainoa ryhmä, jolla tunteisiin vaikuttaminen työssä ei ollut tilastollisessa yhteydessä strategian toteuttamiseen tai strategiseen muutokseen sitoutumisessa toisin kuin muilla ryhmillä.