Elämänkatsomustiedon oppiaine opetussuunnitelmassa - Nykänen, Miia (2023)
Elämänkatsomustiedon opetussuunnitelma on osa valtakunnallista ja paikallista opetussuunnitelmaa. Se on myös keskeinen osa katsomuskasvatuksen opetusta suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Tässä pro gradu –tutkimuksessa selvitetään, millainen on elämänkatsomustiedon opetuksen luonne ja millaisia ovat paikallisten opetussuunnitelmien painotukset. Aineistoni on kerätty vuonna 2019, kun aloitin tekemään pro gradu -tutkielmaani. Aineisto on kerätty internetistä, etsimällä 18 eri puolilla Suomea olevien maakunta-alueiden paikalliset opetussuunnitelmat elämänkatsomustiedon oppiaineen osalta, koskien vuosiluokkia 1–2 ja 3–6. Teoreettisessa viitekehyksessä esitellään ensin elämänkatsomustiedon oppiaineen historiaa ja asemaa alakoulun oppiaineena. Samalla elämänkatsomustieto asetetaan opetussuunnitelman viitekehykseen. Tämän jälkeen tutkimuksessa tarkastellaan opetussuunnitelmaa ja sen historiaa sekä didaktisia näkökulmia. Näiden näkökulmien jälkeen esitetään tutkimustehtävään liittyvät näkemykset sekä aineiston analyysin kulku. Tutkimustulosten mukaan elämänkatsomustiedon oppiaineen opetussuunnitelmien kuvauksissa korostetaan taitoja, joita oppilaat tarvitsevat voimakkaasti globalisoituvassa ja muuttuvassa maailmassa. Monipuolinen katsomuksellinen ja kulttuurinen osaaminen ovat keskeinen osa nykyajan yhteiskunnan ymmärrystä. Elämänkatsomustieto oppiaineena tukee myös erinomaisesti laaja-alaisia oppimisentaitoja, jotka tukevat mm. oppilaiden osallistumista, vaikuttamista ja vastuullisuutta. Tutkimustulokset osoittivat myös, että elämänkatsomustiedon paikkakuntakohtaiset opetussuunnitelmat ovat melko monimuotoiset ja samojen sisältöjen, tehtävien ja laaja-alaisen osaamisen esitystavat voivat olla hyvinkin erilaisia keskenään. Vaikka 3 valtakunnallinen opetussuunnitelma antaa raamit paikallisille opetussuunnitelmille, ja paikallisista opetussuunnitelmista ei mitään voi jättää pois, voidaan samat asiat esittää hyvin monella eri tavalla samoissa kohdissa opetussuunnitelmien oppiainekohtaisia osuuksia.