Kuulon ja sen ulottuvuuksien yhteys elinpiiriin ikääntyvillä naisilla ja miehillä - Välimaa, Maija (2023)
Kyky liikkua ja toimia arjessa ovat osa tervettä ikääntymistä. Kuuloaisti on tärkeä tekijä monissa arkisissa toiminnoissa, kuten kommunikoinnissa ja ympäristön hahmottamisessa. Kuuloaisti tukee myös liikkumista muiden aistien ohella. Kuulonalenema koskettaa jopa yli puolta yli 70-vuotiasta. Kuulonalenema ja sen seurauksena koetut kuulovaikeudet voivat heikentää ikääntyvän henkilön fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä sekä heikentää arjessa pärjäämistä. Elinpiirin avulla voidaan tarkastella ikääntyvien henkilöiden liikkumista kokonaisvaltaisesti ja elinpiirillä tarkoitetaan aluetta, jolla ihminen tavanomaisesti liikkuu. Elinpiiri heijastaa yksilön ja ympäristön välistä vuorovaikutusta, ja kuvaa pärjäämistä arkisessa ympäristössä. Tämän työn tarkoituksen on selvittää, miten kuulo ja sen eri ulottuvuudet; puheen kuuleminen, paikkaan orientoituminen sekä kuulovaikeuksien sosioemotionaaliset seuraukset, ovat yhteydessä elinpiiriin ikääntyvillä naisilla ja miehillä.