Teknostressin lieventäminen peruskoulun luokkahuoneessa - Tanskanen, Arttu (2023)
Teknologian määrä ja sen käyttö kasvaa vuosi vuodelta. Euroopan komission päätös vuonna 2018 rikastuttaa peruskoulun luokkahuoneet teknologialla on tuonut mukanaan niin hyviä kuin haitallisia vaikutuksia oppimisympäristöön. Teknologian nähdään edistävän oppimista ja samaan aikaan voivan aiheuttaa teknostressiä käyttäjilleen. Tähän päivään mennessä ei ole kyetty osoittamaan vakuuttavia todisteita siitä, että teknologian käyttö parantaisi oppimistuloksia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää peruskoulun luokkahuoneessa esiintyviä teknostressiä aiheuttavia tilanteita ja keinoja niiden lieventämiseksi opettajien ja asiantuntijoiden näkökulmasta. Euroopan komission päätöksen sisältyviä teemoja, teknologinen varustus, verkkoyhteydet, opettajien ammatillinen kehitys ja digitaalinen sisältö, käytettiin kirjallisuuskatsauksen, haastattelurungon ja aineiston analysoinnin perustana. Tässä laadullisessa tutkimuksessa hyödynnettiin fokusryhmähaastattelua tutkimusongelman selvittämiseksi. Teknologioiden käytöstä aiheutuvista haitallisista vaikutuksista käytetään termiä teknostressi. Toistaiseksi teknologian käytöstä aiheutuvaa teknostressiä ja sen lieventämiskeinoja on tutkittu vähäisesti koulukontekstissa ja erityisen vähän peruskoulun luokkahuoneessa. Tulokset osoittivat peruskoulun luokkahuoneessa esiintyvän moninaisia teknostressiä aiheuttavia tilanteita. Yleisin teknostressiä aiheuttava tekijä luokkahuoneessa liittyy teknologiseen varustukseen ja laitteisiin, kuten käyttäjille vieraan tai tuntemattoman laitteen käyttöön. Tutkimustuloksien mukaan parhaimmat keinot lieventää teknologian käytöstä aiheutuvaa teknostressiä ovat harjoitteleminen, varasuunnitelman laatiminen ja riittävä määrä saatavilla olevia kunnollisia ja ajan tasalla olevia laitteita. Aikaisempien tutkimuksien mukaan teknostressi määritellään teknologian käytöstä aiheutuvaksi stressiksi. Tässä tutkimuksessa uutena näkökulmana selvisi, että konkreettisen teknologian käyttämisen sijaan yksilön tarvitsee vain ajatella teknologian käyttöä kokeakseen teknostressiä. Jatkotutkimusaiheena on tutkia peruskoulun luokkahuoneessa esiintyviä teknostressiä aiheuttavia tilanteita ja niiden lieventämiskeinoja oppilaiden näkökulmasta.