Lumilautailun harjoitusleirin kuormituksen seuranta - Hokkanen, Riku (2023)
Slopestyle-lumilautailu on kilpaurheilulaji, jossa urheilijat suorittavat temppuja hyppyreistä ja reileistä koostuvalla radalla. Slopestyle-lumilautailu on loukkaantumisherkkä tekniikkalaji, jonka kuormittavuudesta on tehty vähän tutkimusta. Tässä Pro gradu -työssä tarkastellaan kilpailevien lumilautailijoiden kuormittumista kuuden päivän mittaisen harjoitusleirin aikana. Työn tarkoituksena on selvittää lumilautailun lajiharjoittelun kuormittavuutta ja kuormitukseen seurantaan soveltuvia menetelmiä Kahdeksan 17–19-vuotiasta tutkittavaa osallistui harjoitusleirin yhteydessä mittauksiin, jossa seurattiin autonomisen hermoston tilaa leirin läpi ortostaattisella syketestillä, sekä yönaikaisella sykeseurannalla leposykkeen ja sykevaihtelun osalta. Suorituskyvyn muuttujat, maksimaalinen isometrinen jalkaprässi (MVC) ja kevennyshyppy (CMJ), mitattiin ennen harjoittelun alkamista ja leirin päätyttyä, sekä kahden seurantapäivän ajan leirin jälkeen. Lisäksi leirin ja seurantajakson aikana tehtiin tutkittavien koettua kuormitusta arvioiva RPE-kysely. Suorituskykyä mitattavissa MVC ja CMJ testeissä ei havaittu merkitseviä muutoksia missään mittauspisteissä. Ortostaattisissa sykemittauksissa leposykkeen sekä sykevaihtelun osalta havaittiin merkitseviä muutoksia Pre – Mid -mittapisteiden välillä (p<0.05). Leposyke nousi 16,5 %, sykevaihtelu laski -24 %. Lisäksi RPE-mittauksissa merkitsevä muutos havaittiin Pre – Mid -mittapisteiden välillä, jossa RPE kasvoi 36 % (p<0.05). Sykemuuttujien ja koetun kuormituksen välillä ei havaittu tilastollisesti merkitsevää korrelaatiota. Lumilautailun slopestylen lajiharjoittelun aiheuttamaa kuormitusta pystyttiin havaitsemaan autonomisen hermoston tilan seurannalla sekä koetun kuormituksen kyselyllä (RPE). Harjoittelu ei aiheuttanut merkitsevää muutosta suorituskyvyn muuttujiin. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että RPE-kysely ja sykemuuttujien seuranta voivat olla toimivia mittareita kuormittuneisuuden seurantaan myös slopestyle-lumilautailun harjoitusleireillä muun muassa niiden helppokäyttöisyyden ja kustannustehokkuuden takia. Harjoittelun kuormitus on tärkeä ottaa huomioon, etenkin uusia temppuja harjoitellessa loukkaantumisriskin minimoimiseksi.