Arvon yhteisluonti ja yhteistuhoaminen yhteistyöalustoilla tiimin jäsenten näkökulmasta - Tarvainen, Jenna (2023)
Tiimit käyttävät erilaisia yhteistyöalustoja viestinnässään ja työskentelyssään. Yhteistyöalustojen käyttö on yhdistetty erilaisiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin, jotka voidaan nähdä ilmentyminä arvon yhteisluonnista ja yhteistuhoamisesta. Arvon yhteisluonti viittaa tiimin jäsenten resurssien, kuten tiedon, integroimiseen tai käyttämiseen yhteistyöalustalla arvon muodostumiseksi. Arvon yhteistuhoaminen viittaa resurssien integroimisen negatiiviseen puoleen. Alustan eri ominaisuuksien käytön mahdollisuudet ja haasteet sekä niiden realisoituminen huomioidaan harvoin kokonaisvaltaisesti. Tutkimuksen tarkoituksena oli siten selvittää, miten arvon yhteisluontia ja yhteistuhoamista (arvoprosesseja) tapahtuu yhteistyöalustalla tiimin jäsenten näkökulmasta; millaisiin arvoprosesseihin alustan käyttö johtaa; sekä millaisia mahdollisuuksia ja haasteita alustan eri ominaisuuksien käyttöön liittyy. Tutkimuksessa 29 yhteistyöalustaa käyttävää tiimin jäsentä haastateltiin laddering-menetelmällä. Haastatteluista muodostui arvoprosesseja kuvastavia ketjuja (ominaisuus-seuraus-arvo). Tulosten mukaan arvoprosesseja tapahtuu tiimin jäsenen käyttäessä alustaa vähintään yhden tiimin jäsenen kanssa yhtä- tai eriaikaisesti. Tiimin yhtenäiset odotukset ja toimivat käytännöt mahdollistavat arvon yhteisluontia. Arvoprosessi voi näyttäytyä erilaisena eri tiimin jäsenille ja johtaa tiimin jäsenen yksilöllisiin tai tiimin kollektiivisiin arvoihin tai niiden sekoitukseen. Yhteistyöalustojen käyttö yhdistettiin moniin mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Mahdollisuudet koskevat esimerkiksi tiedon löydettävyyttä ja saatavuutta, nopeiden reaktioiden ja kommenttien saamista sekä hiljaisempienkin tiimin jäsenten kannustamista jakamaan ajatuksiaan. Alustan käyttö voi tukea tehokkuutta ja tehokasta ajankäyttöä, työtehtävien etenemistä ja valmistumista sekä yhteenkuuluvuutta ja yhteisöllisyyttä. Haasteet koskevat esimerkiksi hitautta vastausten saamisessa sekä keskittymisvaikeuksia, läsnäolon kärsimistä ja passivoitumista. Alustan käyttö voi aiheuttaa viestintäilmapiirin ja fiiliksen heikentymistä, kuormittavuutta sekä tehottomuutta ja tehotonta ajankäyttöä. Tutkimus luo kokonaisvaltaisen kuvan yhteistyöalustojen käytöstä sekä auttaa alustojen käyttöönotossa ja kehittämisessä.