Finnish 9th graders’ views on English pronunciation and Rally English - Suutari, Sini (2023)
Englannin kielen asema Suomessa on vakiintunut, vaikka sitä pidetään edelleen vieraana kielenä. Suomalaisten englannin kielitaito on myös varsin korkealla tasolla. Kuitenkin joillekin suomalaisille englannin suullinen kielitaito ja ääntäminen voivat tuottaa vaikeuksia. Suomen kielessä on suomen vaikuttamalle englannin kielen ääntämiselle oma käsitteensä: rallienglanti. Rallienglanti on Suomessa yleisesti tunnettu käsite, mutta siitä on niukalti aiempaa tutkimusta. Tämän maisteritutkielman tavoitteena oli tarkastella rallienglantia ilmiönä erityisesti siitä näkökulmasta, millaisia näkemyksiä yläkoululaisilla on englannin ääntämisestä ja rallienglannista. Tutkimuksessa pyrittiin muun muassa kartoittamaan rallienglannin käyttötarkoituksia ja käyttötilanteita. Näkemyksien subjektiivisuudesta huolimatta niiden tutkiminen on hyödyllistä, sillä ne vaikuttavat oppimiseen ja siihen, miten kielen käyttäjiä kohdellaan.