Ohjelmistorobotiikan käyttöönoton vaikutukset organisaatioon - Raitanen, Tuure (2023)
Tässä tutkimuksessa kartoitetaan ohjelmistorobotiikan vaikutuksia organisaatioon. Tutkimuksessa esitellään ohjelmistorobotiikan tyypillisiä piirteitä, sillä suoritettavia tehtäviä, siitä saatavia hyötyjä sekä ohjelmistorobotiikkaan liittyviä haasteita. Tutkimuksessa esitellään myös kuvaus ohjelmistorobotiikan käyttöönottoprosessista. Tutkimuksen tueksi on tehty kirjallisuuskatsaus, jossa esitellään ohjelmistorobotiikan luonnetta. Tiedonkeruumenetelmänä tutki-muksessa on käytetty puolistrukturoitua teemahaastattelua, jossa tiedonkeruu on vapaamuotoista. Teemahaastattelussa haastateltiin viittä ohjelmistorobotiikan asiantuntijaa. Tutkimuksessa havaittiin ohjelmistorobotiikalla olevan mo-nia erilaisia vaikutuksia organisaatioiden toimintaan. Osaa vaikutuksista ei ole osattu ennakoida. Tutkimuksessa tuloksena nostetaan esille erilaisia ohjelmistorobotiikan vaikutuksia organisaatiossa. Tuloksista käy ilmi ohjelmistorobotiikan käyttöönottoprojektin suunnittelun merkitys implementaation onnistu-miseksi sekä prosessitarkastelun merkitys, vaikkei ohjelmistorobotiikan ratkaisuun päädyttäisi. Tutkimuksen tulokset ovat erityisesti hyödyllisiä ohjelmistorobotiikkaratkaisua harkitsevalle organisaatiolle antaen objektiivisen kuvat ohjelmistorobotiikasta ja sen mahdollisuuksista.