Koneoppimisen mahdollisuudet esineiden internetin kyberturvallisuuden kehittämisessä - Alaperä, Johannes (2023)
Esineiden internet on noussut suureksi ilmiöksi ja se jatkaa kasvamista. Tämä kasvu tuo mukanaan myös uusia haasteita esineiden internetin kyberturvallisuudelle. Esineiden internetin kyberturvallisuuden suuret puutteet vaativat uudenlaisia ja tehokkaita ratkaisuja. Tämän kandidaattitutkielman tarkoituksena on systemaattisen kirjallisuuskatsauksen avulla tarkastella koneoppimisen algoritmien ja mallien mahdollisuuksia esineiden internetin kyberturvallisuuden kehittämiseen sekä parantamiseen ja luoda kokonaiskuva koneoppimisen sovelluksen esineiden internetin kyberturvallisuuden ratkaisuissa. Tutkielmassa esitellään erilaisia koneoppimisen menetelmiä, joilla yritetään vastata mahdollisilla ratkaisuilla esineiden internetin esitetyille kyberturvallisuushaasteille ja -ongelmille. Opinnäytetyö perehtyy myös koneopin menetelmien kohtaamiin ongelmiin niitä sovellettaessa esineiden internetin järjestelmiin ja laitteisiin. Tutkielma esittää esineiden internetin käsitteen ja sen eri kerrokset, sekä esineiden internetin kohtaamat kyberhyökkäystyypit ja ainutlaatuiset haasteet kyberturvallisuuden varmistamisessa. Koneoppimisen menetelmien käytön suurimpia kyberturvallisuusetuja esineiden internetissä ovat sen kyky käsitellä esineiden internetin tuottamaa massiivista datamäärää ja luoda siitä älykkäästi keinoja havaita tunkeutumisia esineiden internetin järjestelmissä ja ennaltaehkäistä niiden mahdollisuutta aiheuttaa laajamittaista häiriötä esineiden internetin toiminnassa, ja herkkäluonteisen sekä yksityisen datan pääsemistä hyökkääjien ja tuntemattomien osapuolten käsiin.