Liikuntaharjoittelun eri intensiteettien tehokkuus masennusoireen hoidossa - Hirvonen, Niko-Petteri (2023)
Depressio eli masennustila on globaalisti yksi suurimmista mielenterveyden oireyhtymistä ja masennusoireet yksi suurimmista kansanterveyttä uhkaavista ja terveydenhuoltoa kuormittavista ongelmista. Lyhyet depressio- ja masennusoirejaksot eivät yleensä vaadi toimenpiteitä, mutta niistä voi pitkittyessään muodostua yksilölle kohtuuton taakka. Liikuntaharjoittelu on laajalti tunnistettu masennusoireiden ja depression hoitomuoto erityisesti yhdistettynä muihin hoitoihin parhaan mahdollisen vasteen aikaansaamiseksi ja liikuntaharjoittelun antidepressanttivaikutukset ovat laajasti tutkittu aihe. Tämän katsauksen tarkoituksena on tarkastella olemassa olevaa viimeisintä tutkimustietoa liikuntaharjoittelun intensiteettien tehokkuudesta masennusoireiden hoidossa ja sitä, osoittautuuko korkeaintensiteettinen liikuntaharjoittelu tehokkaammaksi masennusoireiden hoidossa, kuin matalaintensiteettinen liikuntaharjoittelu. Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin käyttäen PubMed, SportDiscus sekä PsycInfo-tietokantoja. Haut suoritettiin 18.10 ja 24.10.2022 saaden 1596 hakutulosta. Hakutuloksista seitsemän valikoitui mukaan lopulliseen katsaukseen. Mukaan valikoituneiden tutkimuksien tuli täyttää asetetut sisäänottokriteerit, eli tutkimuksien tuli mahdollistaa liikuntaintensiteettien vertailu, masennusoiretta tuli olla mitattuna subjektiivisella menetelmällä, tutkittavilla tuli olla kliinisesti stabiili terveydentila ja heidän tuli olla ainakin 13-vuotiaita. Valikoituneiden tutkimuksien tuli olla satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia. Tähän kirjallisuuskatsaukseen valikoituneiden tutkimuksien tulokset olivat ristiriitaisia. Tilastollista merkitsevyyttä intensiteettityhmien välillä löydettiin kahdessa tutkimuksessa, suosien korkeakuormitteista liikuntaharjoittelua. Jokaisessa katsaukseen valikoituneessa tutkimuksessa tutkittavat vähensivät masennusoireitaan riippumatta liikuntaharjoittelun muodosta, intensiteetistä tai ryhmäjaosta. Tulosten mukaan liikuntaharjoittelu masennusoireen hoidossa on hyödyllistä, sekä viitteitä korkeakuormitteisen liikunnan suosimisesta on havaittavissa. Kliinistä merkitsevyyttä intensiteettiryhmien välillä ei löytynyt. Valikoitujen tutkimusten luotettavuudessa ilmeni tiettyjä ja toistuvia puutteita, sekä metodologista heterogeenisyyttä esiintyi kauttaaltaan. Liikuntaharjoittelu masennusoireiden ja depression hoidossa on osoitettu toimivaksi hoitomuodoksi, mutta tehokkaimman intensiteetin löytämiseksi tarvitaan lisätutkimusta. Tutkimusprotokollien standardointi ja menetelmien yhtenäistäminen luovat parempaa pohjaa tutkimukselle. Liikuntaharjoitteluun soveltuvimpien henkilöiden tunnistaminen terveydenhuollossa voi olla suuri tekijä lopputuloksen kannalta.