Audiovisual processing of Chinese speech sound - character pairs : a MEG study - Koskialho, Katja (2016)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää audiovisuaalisen integraation aivoperustaa. Tutkimuksen toteutuksessa käytettiin visuaalisena ärsykkeenä kiinankielisiä kirjoitusmerkkejä ja auditorisena ärsykkeenä kiinankielisiä puheäänteitä, joiden vaikutusta aivoihin tarkasteltiin joko esittämällä niitä unimodaalisesti tai bimodaalisesti. Muodostettiin kaksi tutkittavien ryhmää: suomenkieliset, jotka eivät osanneet kiinaa sekä natiivit kiinan puhujat, jotka ymmärsivät myös merkkien ja puheäänteiden merkityksen. Näin päästiin tarkastelemaan myös sitä, onko sanojen merkityksen tuntemisella merkitystä äänteiden ja merkkien prosessointiin. Aivojen toimintaa mitattiin 306-kanavaisella aivomagneettikäyrää mittaavalla magnetoenkefalografilla, MEG:llä. Aivoaktiivisuuden paikantumista tutkittiin BESA 6.1. -ohjelmistolla, Classical LORETA Analysis Recursively Applied (CLARA) - lähteenpaikannuksella. Suomalaisten ja kiinalaisten aivoaktiivisuutta vertailtiin eri tilanteiden välillä. Tulokset osoittivat, että suomalaisten visuaalinen aivokuori aktivoitui voimakkaammin kuin kiinalaisten, kun visuaalisia ärsykkeitä esitettiin ilman ääntä (V). Kun stimuluspareja (AV) esitettiin kongruentisti eli yhdenmukaisesti, suomalaisten oikea ja vasen fusiforminen poimu aktivoitui voimakkaammin kuin kiinalaisten. Tuloksista voidaan päätellä, että audiovisuaalinen prosessointi aivoissa toimii monimutkaisesti, ja merkityksen ymmärtämisellä voi olla vaikutusta siihen, millä aivoalueella tai miten voimakkaasti aivot aktivoituvat.