Biosphere Impact Balance sheet : measuring corporate sustainability in bounded economy - Nelimarkka, Mia (2023)
Luonnon tuottamat ekosysteemipalvelut ovat elintärkeitä ihmiselle ja niiden tuottaminen muilla tavoin on kallista, hankalaa sekä joissain tapauksissa myös mahdotonta. Kuitenkin ilmastonmuutos ja luontokato uhkaavat juuri luonnon pääomaa joka näitä palveluita ihmiselle ilmaiseksi tuottaa. Tapamme tuottaa ja kuluttaa hyödykkeitä on merkittävässä roolissa sekä ongelman muodostumisessa että sen ratkaisussa, mutta tapaamme mitata mm. taloudellista kehitystä on kritisoitu lähinnä tukevan ongelman muodostumista. Pro gradu väittää, että yritysten tapa toimia on yksi luonnon pääoman arvon säilymisen kannalta oleva keskeinen tekijä, mutta tapamme mitata yrityksen kestävyyttä ja kehitystä ei tue riittävästi ongelmien ratkaisua. Yksi perustekijöistä josta on kiistelty, on ajatus siitä onko taloudellinen toimintamme osa luonnon suurempaa systeemiä ja luoko luonto silloin rajoja myös yrityksen toiminnalle. Vuonna 2021 julkaistu Dasgupta Review lähtee tästä ajatuksesta perustuen Barrett et al. (2020) luomaan impact inequality-formulaan sekä Rockstrom et al. (2009) kehittämään ajatukseen planetaarisista rajoista. Yhteensä nämä julkaisut näyttäisivät luovan rajapintoja, jolloin luonnon pääoman arvo muuttuu. Pro gradu lähteekin määrittelemään yrityksen kestävyyttä taseen kautta sillä perusajatuksella, että kun luonnon pääoman arvo muuttuu yrityksen toiminnan johdosta, myös yrityksen toiminnan kestävyys muuttuu. Päämääränä Pro gradussa on muodostaa tase– Biosfäärivaikutusten Tase – jossa tarkastelun kohteena ovat taseen neljän pääryhmän muodostuminen: varat, saatavat, velat ja oma pääoma sekä näiden väliset yhteydet. Vaikka muodostetun taseen todetaan voivan tuovan lisäarvoa yrityksen kestävyyden mittaamisessa ja seurannassa erityisesti siltä kannalta, kuinka kaukana yrityksen toiminta on määritellystä kestävyydestä, todetaan myös että taseen muodostamiseen käytetyt työkalut eivät ole ongelmattomia, niissä on useita haasteita, eivätkä ne pysty ratkaisemaan kaikkia todettuja ongelmia.