Summary: | Hangosta lähimpään ammatilliseen oppilaitokseen on pitkä matka. Oppisopimuskoulutus voisi olla oppivelvollisille nuorille hyvä paikallinen toisen asteen koulutusvaihtoehto, jota Hangossa on kuitenkin hyödynnetty vähän. Tutkin hankolaisten yhdeksäsluokkalaisten, opiskelijoiden ja työnantajien kokemuksia ja ajatuksia oppisopimuskoulutuksesta.
Tutkimus on kvalitatiivinen ja sen aineiston muodostavat kahden yhdeksäsluokkalaisen, yhden oppisopimuskoulutettavan ja kahden työnantajien edustajan haastattelut. Haastattelujen lisäksi tutkimusaineistoa ovat tilastot. Haastattelujen metodina käytin puolistrukturoitua teemahaastattelua ja analyysitapana laadullista sisällönanalyysia.
Sekä yhdeksäsluokkalaisten että oppisopimuskoulutettavan mielikuvat ja kokemukset oppisopimuskoulutuksesta ovat positiivisia. Heistä oppisopimuskoulutus on käytännönläheinen tapa oppia, minkä lisäksi sitä kautta pääsee nopeasti kiinni ”oikeisiin” töihin. Työnantajat taas suhtautuvat oppisopimukseen varauksellisemmin, sillä he kokevat sen työllistäväksi ja kalliiksi. Työnantajien ensisijainen syy oppisopimuksen solmimiselle on löytää motivoituneita ja hyviä työntekijöitä.
Hangossa oppisopimuskoulutukselle on tarvetta. Työnantajat tarvitsevat kuitenkin lisää tietoa oppisopimuskoulutuksen käytännöistä. Myös uusia rahoitus- tai tukimalleja on syytä kehittää, jotta oppisopimuskoulutuksesta työnantajalle koituvia kustannuksia voidaan madaltaa.
|