Kohti uutta historiallista materialismia : Karl Marx, Bruno Latour ja uusmaterialismi luonnon ja yhteiskunnan välissä - Ekola, Akseli (2023)
Tutkielma tarkastelee luonnon ja yhteiskunnan käsitteiden välistä suhdetta koskevaa keskustelua modernin filosofian teorioiden ja antroposeenin asettaman historiallisen tilanteen kontekstissa. Tutkin Karl Marxin filosofiasta johdetun historiallisen materialismin, Bruno Latourin toimijaverkostoteorian ja uusmaterialistisen filosofian käsityksiä luonnon ja yhteiskunnan välisestä suhteessa Andreas Malmin uusmaterialismia ja toimijaverkostoteoriaa kohtaan muotoilemaa marxilaista kritiikkiä vasten. Osoitan, että Malmin kritiikki ei ole kaikilta osin perusteltua, sillä näiden eri teoriaperinteiden välillä on enemmän yhtymäkohtia kuin mitä Malm suostuu myöntämään. Tutkielman tarkoitus on löytää uusia mahdollisuuksia eri teoriaperinteiden väliselle dialogille sekä niiden eri käsitteiden ja lähtökohtien hyödyntämistä tutkimuksessa metodologisen pluralismin hengessä. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia uudistaa historiallisen materialismin perinnettä sekä ymmärtää luonnon ja yhteiskunnan välisiä suhteita entistä paremmin muuttuneessa historiallisessa tilanteessa.