Peruskivi Euroopan puolustuksen perustukselle? : Euroopan puolustusrahaston perustamisesta Euroopan parlamentissa 17.4.2019 käydyn keskustelun analysointi - Kärkkäinen, Lassi (2023)
Pro gradu -tutkielmassani analysoin Euroopan parlamentissa 17.4.2019 pidettyä täysistuntokeskustelua, jossa keskusteltiin uudesta perustettavaksi esitetystä Euroopan unionin ohjelmasta nimeltä Euroopan puolustusrahasto (European Defence Fund, EDF). Tutkimuksen primäärilähteenä toimii täysistuntokeskustelusta tehty sanatarkka istuntoselostus. Tutkimusmetodina käytän Aristoteleen laatimia yleisöön vaikuttamisen keinoja, jotka ovat ethos, pathos ja logos. Eli vetosivatko puhujat yleisönsä vakuuttamiseksi puhujan auktoriteettiin, kuulijoiden tunteisiin vaiko kuulijoiden järkeen. Lisäksi vertaan täysistunnossa puhuneiden europarlamentaarikkojen puheita heidän omien poliittisten ryhmiensä näkemyksiin Euroopan puolustusrahastosta. Analysoin myös sitä, olivatko puhujien esittämät puolustusrahastoa koskevat argumentit yhteneväisiä vai eroavaisia heidän kotimaidensa strategisten kulttuurien kanssa. Tutkimuksen perusteella enemmistössä tutkimuksessa analysoiduista puheenvuoroista kannatettiin Euroopan puolustusrahaston perustamista. Puheenvuoroja pitäneet puhujat käyttivät yleisönsä vakuuttamiseksi kaikkia kolmea Aristoteleen määrittelemää yleisöön vetoamisen muotoa. Keskeiset puolustusrahaston perustamista tukeneet argumentit olivat EU-maiden taloudellisten resurssien yhdistäminen, varojen säästäminen, eurooppalaisen puolustusteollisuuden kilpailukyvyn vahvistaminen sekä EU:n strategisen autonomian edistäminen. Keskeiset puolustusrahaston perustamista vastustaneet argumentit taas olivat varojen käyttäminen puolustusrahaston sijaan EU-maiden kansalaisten hyvinvointia edistäviin hankkeisiin sekä huoli EU:n militarisoitumisesta. Puheenvuoroja pitäneet europarlamentaarikot olivat puolustusrahaston puolesta tai sitä vastaan argumentoidessaan useimmiten samaa mieltä heidän omien Euroopan parlamentin poliittisten ryhmiensä näkemysten kanssa. Samaan tapaan verrattaessa puhujien puolustusrahastosta esittämiä näkemyksiä heidän kotimaidensa strategisiin kulttuureihin kävi ilmi, että puhujien näkemysten voidaan katsoa asettuneen pääsääntöisesti samoille linjoille puhujien kotimaiden strategisten kulttuurien kanssa.