Ennakoimattomissa olevat riskit yritysten toiminnassa : case Covid-19 - Isaksson, Nea (2023)
Toimivalla ja ajantasaisella riskienhallinnalla on tärkeä rooli yritysten arjessa. Riskienhallintaprosessin keskiössä on riskien tunnistaminen, analysointi ja niihin reagointi (mm. Shin & Park, 2017). Tämän tutkimuksen empiirisessä osiossa on paneuduttu pääasiassa näistä viimeisimpään, eli siihen, kuinka yritykset reagoivat riskeihin ja kuinka ne siten pitävät omat riskienhallintaprosessinsa ajantasaisina. Kaikkiin olemassa oleviin riskeihin ei kuitenkaan ole mahdollista varautua kaikkein erinomaisimmillakaan riskienhallintaprosesseilla. Tällaisia riskejä kutsutaankin nimensä mukaisesti ennakoimattomissa oleviksi riskeiksi. Tyypillisimpiä esimerkkejä ennakoimattomissa olevista riskeistä ovat onnettomuudet ja luonnonkatastrofit. Yksi viime aikojen laajimmille levinneistä ja vaikuttaneista globaaleista ennakoimattomista riskeistä on ollut maaliskuussa 2020 maailmanlaajuiseksi pandemiaksi asti levinnyt Covid-19 –virus, joka onkin valikoitunut tämän tutkielman tapausnäkökulmaksi. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan sitä, kuinka Covid-19 –pandemian kaltainen ennakoimattomissa oleva riski realisoituessaan vaikuttaa eri toimialalla operoivien yritysten toimintaan, ja mitä toimenpiteitä yritykset joutuvat toteuttamaan pitääkseen riskienhallintansa tasapainossa ja turvatakseen oman liiketoimintansa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena tutkimuksena, ja tutkimusmenetelmäksi valikoitui teorialähtöinen sisällönanalyysi. Riskienhallinnan näkökulmana käytettiin muun muassa CAS ERM -viitekehyksen mukaista jaottelua taloudellisiin, strategisiin, operatiivisiin ja vahinkoriskeihin. Tutkimusaineistona käytettiin neljän eri toimialalla toimivan suuren pörssiyhtiön tilinpäätösaineistoa vuodelta 2020. Tutkimuksessa havaittiin, että valtionhallinnon asettamilla rajoitus- ja sulkutoimilla oli merkittävä rooli siinä, miten eri yritykset pystyivät jatkamaan liiketoimintaansa pandemian jyllätessä pahimmillaan. Toimiala näytteli merkittävää roolia, siinä missä myös yritysten innovatiivisuus ja nopea reagointikyky olivat keskeisessä asemassa toimenpiteiden tehokkuuden ja toisaalta myös niiden vakavuuden kannalta. Samat tekijät näyttelivät suurta roolia myös sen suhteen, voiko yrityksen luokitella pandemian voittajiin ja häviäjiin. Tutkimus on kuitenkin rajoitettu koskemaan vain vuotta 2020, joten tarkastelun kohteeksi jää vain yhden hetken tilanne, eikä toimenpiteiden pitkäaikaiset vaikutukset ole tiedossa.