The effects of transcranial direct current stimulation on the reward related brain responses - Nurmela, Ira; Bergman, Valtteri (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko aivojen transkraniaalisella tasavirtastimulaatiolla (tDCS) vaikutusta palkkiopositiivisuuteen (Reward positivity, RewP). Tällä palkkiopositiivisuudella tarkoitetaan tapahtumasidonnaista herätepotentiaalia (event-related potential, ERP) joka heijastaa aivojen palkkiojärjestelmän toimintaa. Aivojen palkkiojärjestelmän toimintaan liittyy frontaalisen asymmetrian malli, joka jakaa lähestymis- ja välttämiskäyttäytymisen vastakkaisille aivopuoliskoille. Lähestymiskäyttäytyminen sijoittuu vasemmalle puoliskolle ja välttämiskäyttäytyminen sijoittuu oikealle. Spekuloimme näiden lateralisoituneiden toimintojen vaikuttavan palkkioihin liittyviin neuronaalisiin prosesseihin. Täten käytimme tätä mallia viitekehyksenämme, ja kohdistimme anodaalista tasavirtastimulaatiota vasemmalle dorsolateraaliselle prefrontaalikorteksille odottaen, että stimulaatio vaikuttaisi palkkiopositiivisuuteen. Aikaisemmissa tutkimuksissa tähän aivoalueeseen kohdistetun anodaalisen tasavirtastimulaation on havaittu olevan tuloksellista masennuksen hoidossa. tDCS:n tiedetään vaikuttavan hermosolujen sähköiseen aktiivisuuteen, mutta muut vaikutusmekanismit ovat vielä epäselviä. Tutkimuksessamme lopullisiin analyyseihin sisällytimme 35:n koehenkilön tulokset, joista 23 oli naisia ja 12 miehiä. Koehenkilöt jaoimme satunnaisesti koe- (n=16) ja kontrolliryhmiin (n=19). Koeryhmä sai tasavirtastimulaatiota vasemmalle dorsolateraaliselle prefrontaalikorteksille kymmenen minuutin ajan. Kontrolliryhmä sen sijaan sai placebo-stimulaatiota, mikä tarkoittaa, että he saivat oikeaa stimulaatiota vain 30 sekuntia alussa ja lopuksi kymmenen minuutin jälkeen 30 sekuntia. Stimulaation jälkeen tutkittavat pelasivat “gambling doors task” -peliä, jossa tutkittavien tuli valita kahden oven välillä, josta he joko voittivat tai hävisivät pisteitä. Pelin aikana mittasimme tutkittavilta EEG:n. Tulosten mukaan anodaalisella tDCS:llä ei ollut vaikutusta palkkiopositiivisuuteen, mutta havaitsimme sillä olevan vaikutusta N1- ja P2-vasteisiin. Tuloksissa mielenkiintomme herätti myös koholla pysynyt amplitudi P3-vasteen jälkeen. Tämän spekuloimme olevan myöhäinen positiivinen potentiaali (late positive potential). Tuloksemme viittaavat tDCS:n vaikuttavan havaittujen ärsykkeiden reagointiin palkkioiden prosessoinnin sijaan.