Software as a Service käyttöönoton haasteet ja hyödyt - Honkonen, Tuomo (2023)
Software as a Service (SaaS) pilvipalvelumalli on kasvattanut suosiotaan jatkuvasti viime aikoina. Tässä tutkielmassa selvitetään mitä hyötyjä ja haasteita ilmaantuu, kun yritys vaihtaa arkkitehtuurimalliaan SaaS:iin. Kandidaatintyö tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena. Ensimmäisenä identifioimme käsitteet SaaS ja pilvipalvelut. Tämän jälkeen kävimme läpi löydettyjä hyötyjä ja huomaamme kustannuksien vähenemisen olevan yksi osa-alue. Muita hyötyjä on helppokäyttöisyys ja skaalautuvuus. Haasteista esiin nousi tietoturva, verkon kestävyys, sekä juridiset kysymykset ja luottamus palveluntarjoajaan. Löysimme myös käytännön muutoksia SaaS käyttöönoton jälkeen. Uuden järjestelmän hyödyllisyyden huomaaminen oli suuri tekijä, sen käyttöönoton hyväksymisessä. Mahdollinen taloudellinen hyöty tulee lisäajasta, mikä säästyy, kun yrityksen ei tarvitse itse huolehtia omasta IT-infrastruktuuristaan, vaan aika voidaan käyttää asiakaspalveluun. SaaS-malli painostaa ohjelmistokehittäjiä innovoimaan. Jatkotutkimusta aiheesta voisi painottaa käytännön muutosten tutkimiseen.