Implementing digital twin in practice : perspectives and challenges - Yläjoki, Valerius (2023)
Tämän pro gradu tutkielman aiheena on digitaalisen kaksosen toteutuksen perspektiivejä ja haasteita. Kyber-fyysiset järjestelmät käsitteenä on ollut käytössä laajasti teollisuus 4.0:n yhteydessä, minkä alle digitaalinen kaksonenkin lukeutuu. Digitaalinen kaksonen voidaan nähdä osana kyber-fyysistä järjestelmää teollisuus 4.0 perspektiivistä tarkastellessa. Digitaalisen kaksosen hyötyjä on dokumentoitu laajasti akateemisessa kirjallisuudessa, mutta käytännön toteutuksien dokumentointi on vajavaista. Akateeminen kirjallisuus sekä harmaa kirjallisuus tarjoavat laajalti erilaisia viitekehyksiä digitaaliseen kaksoseen sekä sen kehittämiseen liittyen. Lean startup methodi on kevyt ja nopea iteratiivinen tuotekehityksen viitekehys, jota voidaan hyödyntää ymmärtämään markkinoiden ja asiakkaiden erilaisia tarpeita kehittäessä tuotetta pienestä ensimmäisestä versiosta lopulliseen tuotteeseen asiakkaan tarpeiden perusteella. Tämän tutkielman tarkoitus on tutkia käytännössä tapahtuvia toteutuksia digitaaliseen kaksoseen liittyen, niiden haasteita sekä perspektiivejä. Tutkimuksen suoritustapa on laadullinen empiirinen haastattelututkimus, jossa haastateltavana olleet toimivat erilaisissa tuotekehityksen johtotehtävissä digitalisaatiossa yrityksissä. Tutkimuksen tuloksista selviää, että yrityksillä on erilaisia digitaalisen kaksosen ratkaisuja sekä komponentteja käytössä. Myös digitaalisen kaksosen haasteet sekä tuomat hyödyt ovat yrityksien mielestä selkeitä.