Ikääntyvän päihteiden käyttäjän toimijuus arjessa : näkökulmana toimijuuden modaliteetit ja koordinaatit - Saarto, Katja (2023)
Tämä tutkielma käsittelee ikääntyvien päihteiden käyttäjien toimijuutta arjessa. Tarkastelen aiemman tutkimusaineiston perusteella, miten päihteiden käyttö vaikuttaa ikääntyvän ihmisen toimijuuteen sekä millaisena toimijuus näyttäytyy ikääntyvän päihteiden käyttäjän arjessa. Tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu Jyrki Jyrkämän muotoileman toimijuuden viitekehyksen modaliteettien ja koordinaattien ympärille. Toimijuuden modaliteetit koostuvat kuudesta ulottuvuudesta kykenemisestä, osaamisesta, haluamisesta, täytymisestä, voimisesta ja tuntemisesta. Modaliteetit ovat aina sidoksissa koordinaatteihin. Tutkielman metodina on kuvaileva kirjallisuuskatsaus. Aineisto koostuu kolmesta tieteellisestä artikkelista, yhdestä raportista ja yhdestä haastattelututkimuksesta. Kaksi artikkelia, raportti ja haastattelututkimus paikantuvat Suomeen. Englanninkielisen artikkelin tutkimus on toteutettu Ruotsista ja Tanskasta. Ikääntyvällä ihmisellä on oikeus käyttää päihteitä ja päättää itse, mitä hän haluaa tehdä päihteiden käytölleen. Päihteiden käyttö vaikuttaa ikääntyvän ihmisen kaikille elämän osa-alueille. Päihteiden käyttö voi estää, heikentää, ylläpitää tai vahvistaa ikääntyvän toimijuutta. Toimijuuden kaikki modaliteetit ovat läsnä ikääntyvän päihteiden käyttäjän arjessa. Niiden paikantuminen ja painottuminen ovat sidoksissa toimintatilanteeseen. Haluamisen ulottuvuus näyttäytyy merkityksellisenä toimijuuden toteutumisen näkökulmasta. Toimijuus muotoutuu vahvasti vuorovaikutuksessa koordinaattien kanssa. Keskeistä on, että ikääntyvä päihteiden käyttäjä saa toteuttaa omanlaista toimijuutta ja häntä tuetaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Ikääntyvä päihteiden käyttäjä ja palvelujärjestelmä kohtaavat enenevässä määrin yksilön kotona, yksityisessä tilassa.