Bitcoin Fiat-valuuttojen korvaajana - Vuorio, Matias (2023)
Kryptovaluuttojen ja niitä hyödyntävän lohkoketjuteknologian yleistyessä on niitä tutkittu paljon positiivisten vaikutusten ja mahdollisuuksien näkökulmasta. Tämä tutkimus toteutettiin, sillä kaikesta ”hehkutuksesta” ja teknologisista saavutuksista huolimatta, tulisi teknologiaa kryptovaluuttojen takana tarkastella myös kriittisestä näkökulmasta. Tämä tutkimus on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka tarkoitus on selvittää riskejä, joita käytössä olevien valuuttojen korvaaminen bitcoinilla toisi tullessaan. Tutkimuksessa esiin tulleet riskit voidaan jakaa kolmeen kategoriaan, jotka liittyvät niiden skaalautuvuuteen, rahatalouteen sekä ympäristövaikutuksiin. Osa tutkimuksessa ilmenneistä riskeistä voisi olla minimoitavissa, mutta toisiin ei toistaiseksi löydy yksiselitteistä ratkaisua. Tutkimuksessa tunnistettiin bitcoinin vakavimman riskin olevan sen käyttämä konsensusmekanismi proof-of-work, joka pyrkii varmistamaan verkon solmujen toimivan protokollan mukaisesti. Proof-of-work mekanismin käyttö on suoraan tai epäsuoraan liitettävissä kaikkiin aiemmin mainittuihin riskikategorioihin.