Fuengirolan uusi utopia : utooppinen impulssi espanjansuomalaisten haastattelupuheessa - Mononen, Suvi (2023)
Utooppinen impulssi on Ernst Blochin (1954) luoma käsite, jolla kuvataan ihmisen perustavanlaatuista tendenssiä pyrkiä kohti parempaa. Tutkimuksessani tarkastelen empiiriseen aineistoon perustuen utooppista impulssia elämäntapasiirtolaisuuden kontekstissa espanjansuomalaisten haastattelupuheessa ilmenevänä kritiikkinä ja unelmointina teoriaohjaavan analyysin keinoin Tutkimuksen aineisto on kerätty etnologian dosentti Jukka Jouhkin johtaman monitieteisen Aurinkorannikon suomalaiset -pilottitutkimuksen yhteydessä Fuengirolassa keväällä 2019 ja se koostuu yhdeksän haastattelun nauhoituksista ja litteroinneista. Aineistoa olen analysoinut teoriaohjaavasti teemoittelun ja hermeneuttisen tiedonmuodostuksen keinoin. Päätutkimuskysymykseni on: miten utooppinen impulssi ilmenee espanjansuomalaisten haastattelupuheessa Fuengirolaan liittyen? Tutkimus selvittää miten utooppinen impulssi ilmenee haastattelupuheessa kritiikin ja unelmoinnin kautta sekä millaisia uusia utopioita haastattelupuheessa ilmenee. Utooppisen impulssin keskiössä on päättymätön uusien impulssien, tendenssien ja muutoksen mahdollisuuksien muodostuminen. Blochin mukaan ihmiselle on tyypillistä nähdä paremman olemassaolon mahdollisuus, eli utopia, tavoittelun arvoisena. Elämäntapasiirtolaisuus on eri ikäisten, suhteellisen hyvinvoivien maiden kansalaisten alueellista liikehdintää, jossa muutetaan joko osaaikaisesti tai kokoaikaisesti paikkoihin, jotka pystyvät tarjoamaan paremman elämänlaadun mahdollisuuden. Henkilökohtaisen hyvän elämän tavoittelu liittyy laajempaan sosiologiseen, historialliseen ja materiaaliseen kontekstiin ja elämäntapasiirtolaiset muodostavat jatkuvasti kasvavan kansainvälisten siirtolaisten segmentin globalisoituvassa maailmassa. Utooppinen impulssi ilmenee espanjansuomalaisten haastattelupuheessa kriittisen reflektion ja unelmoinnin tilana, jolla on ongelmanratkaisuun tähtäävä funktio. Lisäksi utooppinen impulssi ja kriittinen reflektio kytkeytyvät spatiaalisen ja mentaalisen tilan muutokseen sekä liminaalisuuteen. Utooppinen impulssi on alati uudestaan aktivoituva kriittisen reflektion ja unelmoinnin tila, jonka kautta muotoillaan parempia todellisuuksia eli utopioita. Tutkimuksen tuloksia on mahdollista hyödyntää jatkotutkimuksen haastatteluiden taustalla tai metodologisesti kriittisen funktionaalisen päätöksenteon prosessissa.