Korona sulki keikkapaikkojen ovet : millaista on fanittaminen pandemia-aikana? - Nyyssölä, Otto; Böger, Okko (2023)
COVID-19 pandemia aiheutti sen, että faneille ja laajemminkin ihmisille tärkeät kulttuuritapahtumat loistivat poissaolollaan. Tänä aikana faniuteen oleellisesti liittyvä yhteisöllisyys oli pelkästään online-sisältöjen varassa eikä livekeikoilla koettua yhteisöllisyyttä päästy kokemaan. Yhteisöllisyys voidaan määritellä johonkin konkreettiseen ryhmään kuulumisena, mutta toisaalta myös, tässä tutkimuksessakin isompaan rooliin nousseena, abstraktimpana yhteenkuuluvuuden tunteena. Yhteisöllisen toiminnan lisäksi faniuteen liittyy keskeisesti fanien parasosiaalinen suhde artistia kohtaan. Keikkojen puuttuessa artistien ja fanien välinen vuorovaikutus on ollut artistin tuottamien online- sisältöjen varassa. Fanien muodostamat parasosiaaliset suhteet lisäävät fanien sitoutumista artisteihin, ja parasosiaalista suhdetta syventävä tekijä on muun muassa artistien online-sisältöjen parissa vietetty aika. Tutkimuksessa haluttiin vastata seuraaviin tutkimuskysymyksiin: 1. Miten fanien suhde fanittamaansa artistiin on muuttunut pandemia-aikana? sekä: 2. Millaisia merkityksiä toisilla faneilla ja faniyhteisöillä on faneille pandemia-aikana? Näitä kysymyksiä varten kerättiin aineisto, joka koostui 11 musiikkifaniksi itsensä mieltävän henkilön puolistrukturoiduista teemahaastatteluista. Saatu aineisto analysoitiin aineistolähtöisen teemoittelun keinoin. Tutkimusten tulokset vahvistivat sitä, että autenttisuus, maanläheisyys ja intiimiys vahvistavat ja syventävät osaltaan fanien sitoutumista artisteihin (Herrera 2017; Edlom & Karlsson 2021; Cavicchi 1998). Artistien intiimit online-sisällöt ja vuorovaikutteisuus vetoaa myös tämän tutkimuksen faneihin ja se osaltaan syvensi fanien suhdetta artistiin aikana, jolloin livekeikoille ei päässyt. Yhteisöllisyyden kaipuu on ihmisille yleisesti luontaista ja se kuuluu keskeisesti faniuden käsitteeseen. Haastatellut fanit kokivat, että yhteenkuuluvuuden kokemus oli heille merkityksellinen suhteessa faniyhteisöön, vaikka iso osa heistä eivät olleet aktiivisessa vuorovaikutuksessa muiden fanien kuin läheisten kanssafanien, ystävien, serkkujen tai sisarusten kanssa. Tämän lisäksi fanit kuvasivat, että artistin kiinnostavista luonteenpiirteistä huolimatta musiikki on kaiken kaikkiaan fanituksen perusta, ja että livekeikat koetaan niiden tunnelman, yhteisöllisyyden ja jopa hyvinvointivaikutusten takia korvaamattomina suhteessa artistien online- sisältöihin.