The political perceptions and attitudes among Finnish ninth graders - Kokko, Joose (2023)
Maisterintutkielmani tutkimuskysymyksenä oli: What Are the Political Perceptions and Attitudes Among Finnish Ninth Graders? (Käännös: Millaisia Ovat Suomalaisten Yhdeksäsluokkalaisten Käsitykset ja Asenteet Politiikasta?). Tavoitteena oli selvittää suomalaisten yhdeksäsluokkalaisten käsityksiä ja asenteita politiikasta. Tarkasteltavat teemat olivat: 1) Kiinnostus politiikkaan ja sen seuraaminen, 2) Miten politiikasta keskustellaan ja mahdolliset konfliktit poliittisista aiheista, 3) Poliittinen tietämys ja näkemykset politiikan tilasta, 4) Ukrainan sota. Tässä tutkielmassa halusin keskittyä nuoriin, sillä he ovat juuri siinä iässä missä heidän poliittinen identiteettinsä on muodostumassa. Muodostumista edesauttaa poliittinen sosialisaatio, johon tutkielmassani keskitytään. Käytin aineistonhankintamenetelmänäni puolistrukturoitua haastattelua. Haastattelin yhteensä seitsemää yhdeksäsluokkalaista nuorta. Haastatteluista saatu aineisto on analysoitu käyttäen tukena ja vertailukohtana aiempaa tutkimustietoa. Merkittävimmät löydökseni ovat yhdeksäsluokkalaisten poliittisessa kanssakäymisessä, missä ilmenee polarisoitumista ja mikä on linjassa aikaisempien tutkimustulosten kanssa. Toisena merkittävänä löydöksenä ovat yhdeksäsluokkalaisten poliittisen sosialisoitumisen lähteet, jotka tutkimuksessani poikkeavat aiemmista tutkimuksista. Tutkimustulokseni antavat viitteitä siitä, että sosiaalisen median ja perheen rooleja on mahdollisesti liioiteltu ja ystävien roolia pidetty liian vähäisenä.