Kuukautiskierron yhteys polvinivelen väljyyteen - Viik, Jessica (2023)
Kuukautiskierron ja naissukupuolihormonien on esitetty selittävän naisten miehiä suurempaa ACL-vamman riskiä, minkä vuoksi kuukautiskierron vaikutuksien tutkiminen on tärkeää. Naissukupuolihormonien on esitetty vaikuttavan suoraan nivelsiteiden ominaisuuksiin ja lujuuteen. Kuukautiskierron aikaiset muutokset polvinivelen rakenteissa voivat siten lisätä herkkyyttä ACL-vammoille. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa selvitetään kuukautiskierron yhteyksiä polvinivelen väljyyteen. Tutkimuskysymyksenä on, esiintyykö polvinivelen väljyydessä eroja eri kuukautiskierron vaiheiden välillä normaalisti menstruoivilla naisilla. Kirjallisuuskatsauksen haku suoritettiin 11.10.2022 Pubmed ja SportDiscus -tietokantoihin. Haku tuotti yhteensä 102 osumaa, joista 31 oli duplikaatteja ja 53 rajattiin pois otsikon ja/tai tiivistelmän perusteella. Jäljelle jääneistä 18 artikkelista 12 poistettiin koko tekstin perusteella. Kaiken kaikkiaan katsaukseen valikoitui lopulta kuusi tutkimusta, jotka vastasivat sisäänottokriteereitä. Näiden tutkimuksien laatua arvioitiin Newcastle Ottawa -asteikon poikkileikkausasetelmille sovelletulla versiolla. Tulosten perusteella polvinivelen väljyydessä esiintyy joitain eroja kuukautiskierron eri vaiheissa. Tulokset viittaavat siihen, että polvinivelen väljyys on kaikista suurinta ovulaation ajankohdan lähettyvillä. Sen sijaan on epäselvää, minkä eri vaiheiden välillä eroja polvinivelen väljyydessä esiintyy. Kolmessa tutkimuksessa väljyys oli suurempaa ovulaatiovaiheessa verrattuna follikkelivaiheeseen, kahdessa luteaalivaiheessa verrattuna ovulaatioon ja kahdessa luteaalivaiheessa verrattuna follikkelivaiheeseen. Katsauksen perusteella voidaan todeta, että polvinivelen väljyys saattaa vaihdella kuukautiskierron eri vaiheissa, mutta kierron aikana muuttuvien naissukupuolihormonien pitoisuuksien vaikutukset ovat epäselviä ja yksilöllisiä. Tutkimusten laadussa ja otoskoossa esiintyy puutteita, mikä vaikeuttaa tarkkojen johtopäätösten tekemistä. Tulosten kliinisen merkittävyyden selvittäminen vaatii myös lisää tutkimusta.