HIIT-harjoittelun vaikutus kohonneeseen verenpaineeseen - Forsman, Inga (2023)
Kohonnut verenpaine (hypertensio) ja lievästi kohonnut verenpaine (prehypertensio) ovat maailmanlaajuisesti merkittäviä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Liikunnan tiedetään sekä ehkäisevän verenpaineen nousua että alentavan jo kohonnutta verenpainetta. Tällä hetkellä kohonneeseen verenpaineeseen suositellaan kohtuukuormitteista harjoittelua (MICE, moderate intensity continuous exercise). Sen sijaan vähemmän tiedetään HIIT-harjoittelun (high intensity interval training) vaikutuksista kohonneeseen verenpaineeseen. Aiemmissa aiheesta tehdyissä katsauksissa verenpainelääkityksen vaikutusta verenpaineen laskuun ei ole poissuljettu tutkimuksen ulkopuolelle. Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan HIIT-harjoittelun vaikutuksia kohonneeseen verenpaineeseen hypertensiota ja prehypertensiota sairastavilla, joilla ei ole verenpainelääkitystä tai se on lopetettu intervention ajaksi. Aihetta tutkitaan vertailemalla HIIT-harjoittelun ja MICE-harjoittelun vastetta kohonneeseen verenpaineeseen.