Tapaustutkimus kolmen APT-hyökkäyksen mahdollisten indikaattoreiden havaitsemisesta kyberuhkatiedustelun avulla - Pudas, Miia (2023)
Tapaustutkimuksena tehdyssä tutkielmassa tarkoituksena on selvittää millaisia mahdollisia indikaattoreita voitaisiin havaita kyberuhkatiedustelun avulla. Tutkimuksessa käytetään kolmen eri APT-ryhmän tekemiä APT-hyökkäyksiä esimerkkeinä ja pyritään keräämään kyberuhkatietoa näihin hyökkäyksiin liittyen. Esimerkkitapauksien osalta sekä pintanetistä että Dark webistä haetaan APT-ryhmien käyttämiä työkaluja ja pohditaan millaista kyberuhkatietoa olisi voinut olla saatavilla APT-ryhmien hyökkäyksien tapahtuessa. Tutkimusta taustoitetaan esittelemällä keskeisiä käsitteitä, kuten TOR-verkko, mitä kyberuhkatiedustelu tarkoittaa, haittaohjelmat ja miten APT-lyhenne eroaa esimerkiksi tietokoneviruksista. Lisäksi esitellään kirjallisuudessa esiintyviä erilaisia kyberhyökkäysmalleja. Lisäksi kuvaillaan kyberhyökkäyksen havaitsemista ja sen haasteita erityisesti APT-hyökkäyksien osalta. Tutkimuksen tuloksien osalta esiin nousee useita haasteita sekä tiedonkeruussa että erilaisten APT-esimerkkiryhmien toimintoihin liittyen. Kolmesta eri APT-ryhmistä kaksi oli ollut aktiivisessa toiminnassa ennen valittua esimerkkitapausta, mutta kolmas APT-ryhmä nousi julkisuuteen vasta APT-hyökkäyksensä paljastuttua. Tutkimuksen tarkoitukseen vastattaessa esimerkkitapauksien osalta kyberuhkatiedustelun havaittavissa olevat erilaiset indikaattorit heijastelevat myös tätä. Aktiivisessa toiminnassa olevista APT-ryhmistä löytyi indikaattoreita huomattavasti runsaammin verrattuna APT-ryhmään, jonka toiminta paljastui vasta ryhmän APT-hyökkäyksen tavoitteiden täytyttyä.