Nuorten sosiaalisen pääoman kehittymiseen vaikuttavat tekijät - Teperi, Tanja (2023)
Tämä tutkielma käsittelee nuorten sosiaalista pääomaa ja sen kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tarkastelen aiemman tutkimuskirjallisuuden perusteella, mitkä tekijät vaikuttavat nuoren sosiaaliseen pääoman kehittymiseen sitä tukevasti ja mitkä sitä heikentävästi. Pohdin myös mikä merkitys huono-osaisuudella ja ylisukupolvisuudella on nuoren sosiaalisen pääoman kehittymisessä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu käsitteistä nuoruus, sosiaalinen pääoma, huono-osaisuus ja ylisukupolvisuus. Teoreettisessa viitekehyksessä tarkastelen sosiaalista pääomaa lyhyesti teoreetikkojen Robert Putmanin, Pierre Bordieun ja James Colemanin kautta. Ylisukupolvisuudella tarkoitan tässä tutkielmassa huono-osaisuuden siirtymistä ja periytymistä sukupolvelta toiselle erityisesti sosiaalisissa suhteissa. Tutkielman metodina on kuvaileva kirjallisuuskatsaus, mikä toimii yleiskatsauksena tutkittavaan ilmiöön. Aineistoni koostuu kahdeksasta artikkelista ja yhdestä tutkimusraportista. Aineistoni olen rajannut koskemaan vuosia 2005–2022. Aineistosta nousee esiin nuorten sosiaalisten suhteiden merkitys, ryhmään kuulumisen tarve, verkostoituminen sekä luottamus ikätovereihin ja vanhempiin. Yksilöiden, ryhmien ja yhteiskunnan asettamat normit tukevat myös nuoren sosiaalisen pääoman kehittymistä. Sen sijaan vanhempien heikko sosioekonominen asema, huono asuinympäristö sekä vähäiset sosiaaliset kontaktit ja verkostot nähdään nuorten sosiaalista pääomaa heikentävinä tekijöinä