Tanssi- ja liiketerapian yhteys psyykkiseen terveyteen - Akselin, Iida (2023)
Tanssi- ja liiketerapia on psykoterapiamuoto, joka kuuluu luoviin taideterapioihin. Siinä keskitytään enemmän itsensä ilmaisuun liikkeen ja tanssin avulla sanallisen kommunikaation sijasta. Tanssi- ja liiketerapiamenetelmiä ovat muun muassa kehotietoisuus-, rentoutus- ja mielikuvaharjoitukset, liikeimprovisaatio ja peilaaminen. Terapiamuoto soveltuu monille eri ryhmille ja se on saatavilla sekä yksilö- että ryhmäterapiana. Psyykkinen terveys on laaja käsite, johon kuuluu sekä positiivinen mielenterveys että psyykkinen pahoinvointi. Mielenterveyden häiriöiden hoitamisen lisäksi tärkeää on vahvistaa positiivista mielenterveyttä ja siihen vaikuttavia tekijöitä, kuten kehonkuvaa ja stressinsietokykyä, jotka vähentävät riskiä sairastua mielenterveyden häiriöihin. Erityisesti tanssi- ja liiketerapian vaikutuksista positiivisen mielenterveyden vahvistamisessa on tehty vähän tutkimusta. Tässä tutkielmassa selvitetään tanssi- ja liiketerapian yhteyttä psyykkiseen terveyteen terapiaan osallistuneilla terveillä ja sairailla aikuisilla. Lisäksi tarkastellaan missä psyykkisen terveyden osa-alueissa yhteys havaitaan. Yhteyttä selvitettiin systemaattisella kirjallisuuskatsauksella, jonka tiedonhaku suoritettiin lokakuussa 2022 kahteen kansainväliseen tietokantaan: PsycInfoon ja Medlineen. Yhteensä 131 osuman seulonnan jälkeen katsaukseen valikoitui kuusi tieteellistä vertaisarvioitua tutkimusta, jotka on julkaistu vuosina 2012–2020. Katsaukseen hyväksyttiin vain ne tutkimukset, joiden kohteena olivat yli 18-vuotiaat terapiaan osallistuneet, ja tutkimuksessa käytettiin koulutetun terapeutin ohjaamaa tanssi- ja liiketerapiaa eikä vain tanssia terapeuttisena liikkeenä. Tutkimuksissa havaittiin monia myönteisiä muutoksia tutkittavien psyykkisessä terveydessä tanssi- ja liiketerapian aikana ja sen jälkeen. Neljässä tutkimuksessa havaittiin muutoksia kehon-kuvassa tai kehotietoisuudessa. Tutkimukset osoittivat myös psyykkisen hyvinvoinnin ja elämänlaadun paranemista sekä masennuspotilaiden masennus- ja ahdistusoireiden vähenemistä. Stressin ja mielialan osalta tulokset olivat ristiriitaisia kahdessa terveillä aikuisilla toteutetussa tutkimuksessa. Tämä kirjallisuuskatsaus antoi lupaavaa näyttöä tanssi- ja liiketerapian yhteydestä psyykkiseen terveyteen sekä terveillä että sairailla aikuisilla. Tulokset tukevat pääosin aiempaa tutkimusnäyttöä. Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan monista eri ryhmistä sekä yksilömuotoisen tanssi- ja liiketerapian vaikutuksista.