ISO 27000 -tietoturvastandardisarja osana nykypäivän yritysten tietoturvallisuuden hallintaa - Mäki-Maukola, Eeva (2023)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten ISO 27000 - tietoturvastandardisarja on osana nykypäivän yritysten tietoturvallisuuden hallintaa. Tutkimuksessa keskitytään standardeihin ISO 27000, ISO 27001 sekä ISO 27002, joista ISO 27001 -standardia käsiteltiin yrityksille myönnettävän ISO 27001 -sertifikaatin avulla. Näkökulma tarkasteluun valittiin kyseisten standardien myötä, sillä ne keskittyvät olennaisesti yritysten tietoturvallisuuden hallintaan sekä sen suunnitteluun, toteutukseen, ylläpitoon ja parantamiseen. Tutkimuksen rajaus kohdistettiin Suomessa toimiviin eri liiketoiminta-alan yrityksiin, jotka ovat viime vuosien aikana saavuttaneet ISO 27001 -sertifikaatin. Tutkimuksen kirjallisuuskatsaus muodostuu yritysten tietoturvallisuuden hallinnasta sekä tietoturvapolitiikan ja tietoturvan hallintajärjestelmän viitekehyksestä. Kirjallisuuskatsauksessa keskitytään myös ISO 27000 - tietoturvastandardisarjaan ja erityisesti standardeihin ISO 27000, ISO 27001 ja ISO 27002, sekä niiden historiaan ja kehitykseen aina nykyhetkeen asti. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena ja laadullisen aineiston keräämiseen käytettiin sähköistä kyselylomaketta, johon vastasivat tutkimukseen osallistuneet yritysten edustajat. Tutkimuksen tulosten tavoitteena oli selvittää, kuinka tutkimukseen osallistuvat yritykset käyttävät standardeja ISO 27000 ja ISO 27002 tietoturvallisuutensa hallinnassa sekä sen ohjaamisessa. Tulosten tavoitteena oli myös tarkastella yritysten saavuttaman ISO 27001 - sertifikaatin hakuprosessia muun muassa sen keston ja haastavuuden näkökulmista. Tutkimukseen osallistui neljä yritystä, joten otanta oli pieni. Tämän takia yleistävien päätelmien teko Suomessa toimivien eri liiketoiminta-alan yritysten tietoturvallisuuden hallinnasta ei voida tehdä. Tutkimustulokset kuitenkin antavat yleiskatsauksen juuri tämän tutkimukseen osallistuneiden yritysten tietoturvallisuuden hallinnasta ISO 27000 -tietoturvastandardin avulla.