Case Jippii Oyj : talousrikostapauksen vaikutukset tilintarkastajien kokemaan stressiin ja kiinnostukseen toimia tilintarkastajana - Pentikäinen, Mira (2023)
Vuonna 2009 Jippii Oyj:n päävastuullinen tilintarkastaja tuomittiin Helsingin hovioikeuden päätöksellä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen osallisuudesta kirjanpitorikokseen. Tapausta käsiteltiin eri oikeusasteissa, ja sen tapahtumista uutisoitiin suomalaisessa mediassa lähes vuosikymmenen ajan. Monimutkaisen oikeustapauksen tultua päätökseen, päävastuullinen tilintarkastaja vapautettiin kaikista syytteistä. Suomessa tilintarkastajien saamat vankeusrangaistukset ovat äärimmäisen harvinaisia. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on selvittää, miten case Jippii Oyj vaikutti kokeneiden suomalaisten tilintarkastajien kokemaan stressiin ja pelkoihin sekä siihen, miten kiinnostavana he pitävät tilintarkastajan ammattia. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu tutkimuskirjallisuudesta, tilintarkastusta koskevista laeista ja standardeista, kotimaisista ja kansainvälisistä tutkimusartikkeleista sekä aiheesta kirjoitetuista lehtijutuista. Teoreettinen osuus etenee niin sanotuista kovemmista arvoista, laeista ja standardeista pehmeämpiin, tilintarkastajien tunteita koskeviin tutkimusartikkeleihin. Tutkielman tutkimusstrateginen lähestymistapa on kuvaileva tapaustutkimus eli case-tutkimus. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen muistitietotutkimus, jonka empiirinen osuus suoritettiin teemahaastatteluina haastattelemalla yksittäin kuutta nykyistä tai entistä auktorisoitua HT- tai KHT-tilintarkastajaa. Tutkielman johtopäätös on, että case Jippii Oyj:llä ei ollut merkittävää vaikutusta tilintarkastajien kokemaan pelkoon ja stressiin, eikä tapaus vaikuttanut negatiivisesti haastateltujen tilintarkastajien kiinnostukseen toimia tilintarkastajana. Tutkimuksessa haastatellut tilintarkastajat olivat erittäin kokeneita, ja heistä jokaisella on yli vuosikymmenen kokemus tilintarkastajan ammatista. Lisäksi osa haastateltavista arvioi, ettei koe erityisemmin stressiä työssään, ja vaikka tilintarkastajan vastuu oli lähes jokaisen vastaajan mielestä merkittävä, suhtautuivat tilintarkastajat siihen neutraalisti osana työtään. Tilintarkastajan vastuulla kuitenkin koettiin olevan vaikutusta siihen, kuinka houkuttelevana tilintarkastajan ammattia pidetään. Tutkimuksessa saatiin myös viitteitä siitä, että kokeneet tilintarkastajat suhtautuvat ammattiinsa ja sitä koskevaan vastuuseen vakavasti, ja jotkut tilintarkastajat jopa kokivat tilintarkastajan vastuun lisäävän tilintarkastusammatin houkuttelevuutta.