Miten vihapuhetta käsitellään suomenkielisessä toimittajakoulutuksessa? : kyselytutkimus journalistiikan ja journalismin opiskelijoille - Rantasalo, Tuuli (2023)
Vihapuhe on ajankohtainen ilmiö maailmalla, ja myös toimittajat ovat joutuneet sen kohteiksi. Tässä tutkimuksessa vihapuheesta käytetään Pöyhtärin, Haaran ja Raittilan (2013) määritelmää, jossa se nähdään vihaa ja aggressiota osoittavina puhetekoina, jotka kohdistuvat yksilöihin tai ryhmiin. Vihapuhe voi ilmetä verkkovihana, aggressiivisena puheena tai vihamielisenä keskusteluna (mp). Pahimmillaan vihapuhe voi johtaa toimittajien itsesensuuriin tai jopa alanvaihtoon. Vihapuhetta ei ole kuitenkaan tutkittu kattavasti suomalaisessa journalismin kontekstissa, eikä toimittajakoulujen vihapuheopetusta ole tutkittu vielä lainkaan. Näin ollen tämä tutkimus tuottaa alalle uutta tietoa.