Nuorten sosiaalisen median käyttö ja sosiaalinen pääoma - Suomalainen, Kari (2023)
Tässä sosiologian maisterintutkielmassa tutkitaan nuorten sosiaalisen median (some) käyttöä, sosiaalista pääomaa somessa ja somen ongelmallista käyttöä. Nuorten somen käyttö on usein huolta herättävä ilmiö, ja erityisesti somen mahdollisista positiivisista ja negatiivisista vaikutuksista kaivataan lisää tietoa. Tutkielman tutkimuskysymykset ovat: 1. Miten erilaiset tavat käyttää sosiaalista mediaa ovat yhteydessä sosiaalisessa mediassa ilmentyvän sosiaalisen pääoman määrään? 2. Miten erilaiset tavat käyttää sosiaalista mediaa ovat yhteydessä sosiaalisen median ongelmalliseen käyttöön? 3. Onko sosiaalisessa mediassa ilmentyvän sosiaalisen pääoman määrä yhteydessä sosiaalisen median ongelmalliseen käyttöön? Tutkielman aiheet taustoitetaan määrittelemällä sosiaalisen median ja sosiaalisen pääoman käsitteet aiemman tutkimuskäytön ja tieteellisten teorioiden perusteella. Lisäksi käydään läpi erityisesti nuorten somen käyttöön ja sosiaaliseen pääomaan liittyvää aiempaa tutkimustietoa. Tutkielman aineistona käytetään #Agentit-kyselytutkimuksella joulukuun 2019 ja tammikuun 2020 aikana kerättyä dataa. Aineisto kerättiin 30 minuutin mittaisilla puhelinhaastatteluilla, ja kerätty data koostuu 800 nuoren vastauksista. Aineistoa analysoitiin rakentamalla summamuuttujia sosiaalista pääomaa ja somen ongelmallista käyttöä käsitelleistä väittämistä, tarkastelemalla muuttujien välisiä korrelaatioita ja suorittamalla regressioanalyysejä. Erilaisten käyttötapojen, sosiaalisen pääoman määrän ja somen ongelmallisen käytön väliltä löydettiin regressioanalyysia käyttämällä tilastollisesti merkitseviä yhteyksiä, mutta saadut selitysasteet olivat varsin pieniä. Sisällön jakamisen somessa havaittiin olevan yhteydessä sekä suurempaan sosiaalisen pääoman määrään että sosiaalisen median ongelmalliseen käyttöön.