Autonomiaa tukevan valmennuksen yhteys nuorten urheilijoiden autonomiseen motivaatioon - Muukka, Henna (2023)
Murrosikäisten nuorten poisjättäytyminen omasta urheilulajistaan on aiheuttanut huolta maailmalla ja myös Suomessa. Poisjättäytymisen syitä on kartoitettu monia, mutta tutkimuksissa merkittävänä tekijänä esiin nousee motivaation väheneminen. Myös valmentajan käyttäytymisen on todettu olevan yksi syy harrastuksen päättämiselle. Itsemääräämisteoria määrittelee valmentajan käytöstä kahdella tavalla: autonomiaa tukeva tai kontrolloiva. Autonomiaa tukevan valmennuksen yhteyttä nuorten hyvinvointiin on tutkittu ja sen aikaansaamia motivaatiovasteita kartoitettu, jotta uudenlaisia valmennuskäytänteitä olisi mahdollista ottaa laajemmin käyttöön. Tämän katsauksen tarkoituksena on muodostaa kokonaiskuva siitä, millainen yhteys autonomiaa tukevalla valmennuksella ja nuorten autonomisella eli itsemäärätyllä motivaatiolla on toisiinsa. Lisäksi kartoitetaan myös, löytyykö samansuuntaisia yhteyksiä myös kontrolloituun eli ulkopuolelta muodostuneeseen motivaatioon.