Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen

Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli perehtyä ruoan verkkokauppoihin ja niiden mahdollisuuksiin edistää kuluttajien terveellisiä ruokavalintoja. Tarkemmin katsauksessa keskityttiin siihen, voidaanko ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutoksilla vaikuttaa ruokavalintoihin. Lisäksi selvite...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Leinonen, Miisamaria
Other Authors: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikunta- ja terveystieteet, Sport and Health Sciences, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2023
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85492
_version_ 1828193197605519360
author Leinonen, Miisamaria
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Leinonen, Miisamaria Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Leinonen, Miisamaria Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikunta- ja terveystieteet Sport and Health Sciences Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Leinonen, Miisamaria
datasource_str_mv jyx
description Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli perehtyä ruoan verkkokauppoihin ja niiden mahdollisuuksiin edistää kuluttajien terveellisiä ruokavalintoja. Tarkemmin katsauksessa keskityttiin siihen, voidaanko ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutoksilla vaikuttaa ruokavalintoihin. Lisäksi selvitettiin, minkälaiset käyttöliittymämuutokset edistävät terveellisiä ruokavalintoja. Ruoan verkkokauppojen määrä sekä niiden käyttö on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan väestön ruokailutottumukset ovat muuttuneet epäsuotuisammiksi. Tämän takia on tärkeää pohtia laaja-alaisesti keinoja, joilla voidaan parantaa ihmisten ravitsemustottumuksia. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin kahteen terveysalan kansainväliseen tietokantaan. Nämä olivat Medline (Ovid) ja Cinahl (EBSCO). Määritetyllä hakulausekkeella saatiin tietokannoista yhteensä 44 hakutulosta. Tulosten seulonnan jälkeen kirjallisuuskatsaukseen päädyttiin valitsemaan lopulta seitsemän tutkimusta. Tutkimukset osoittivat, että ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutoksilla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokavalintoihin. Lisäksi todettiin, että käyttöliittymämuutoksilla on mahdollisuus edistää kuluttajien terveellisiä ruokavalintoja. Tarkasteltuja käyttöliittymämuutoksia olivat vaihtojen tarjoaminen, oletusjärjestyksen muuttaminen, päätöksentekokehotteet, terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien käyttö sekä tuuppaukset. Tulokset eivät kuitenkaan olleet täysin yksiselitteisiä. Kaikki muutokset eivät olleet yhteydessä terveellisempiin ruokavalintoihin. Lisäksi sama muutos toi eri tutkimuksissa eri lopputuloksia. Muutoksista vaihtojen tarjoamisella, oletusjärjestyksen muuttamisella, päätöksentekokehotteilla sekä terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien käytöllä oli terveellisempiä ruokavalintoja lisäävä vaikutus. Kuitenkaan osassa tutkimuksista vaihtojen tarjoaminen ei ollut yhteydessä ruokavalintojen muutokseen. Tuuppausten ei todettu vaikuttavan ruokavalintoihin tai niiden terveellisyyteen. Digitaalisten ruokaympäristöjen, kuten ruoan verkkokauppojen, mahdollisesti lisääntyessä ja laajentuessa koskettamaan suurempaa osaa väestöstä on tärkeää pohtia niiden vaikutuksia terveyteen. Ruokailutottumuksia tulee parantaa väestötasolla, jotta epäterveellisten ruokailutottumusten haittavaikutuksilta voidaan välttyä. Tämän vuoksi myös ruoan verkkokauppojen toimintaa ja niiden potentiaalia edistää väestön ravitsemustottumuksia on kannattavaa tarkastella.
first_indexed 2024-09-11T08:51:09Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Leinonen, Miisamaria", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-02-16T08:43:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-02-16T08:43:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85492", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli perehty\u00e4 ruoan verkkokauppoihin ja niiden mahdollisuuksiin edist\u00e4\u00e4 kuluttajien terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Tarkemmin katsauksessa keskityttiin siihen, voidaanko ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla vaikuttaa ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi selvitettiin, mink\u00e4laiset k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutokset edist\u00e4v\u00e4t terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Ruoan verkkokauppojen m\u00e4\u00e4r\u00e4 sek\u00e4 niiden k\u00e4ytt\u00f6 on lis\u00e4\u00e4ntynyt viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan v\u00e4est\u00f6n ruokailutottumukset ovat muuttuneet ep\u00e4suotuisammiksi. T\u00e4m\u00e4n takia on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 pohtia laaja-alaisesti keinoja, joilla voidaan parantaa ihmisten ravitsemustottumuksia. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin kahteen terveysalan kansainv\u00e4liseen tietokantaan. N\u00e4m\u00e4 olivat Medline (Ovid) ja Cinahl (EBSCO). M\u00e4\u00e4ritetyll\u00e4 hakulausekkeella saatiin tietokannoista yhteens\u00e4 44 hakutulosta. Tulosten seulonnan j\u00e4lkeen kirjallisuuskatsaukseen p\u00e4\u00e4dyttiin valitsemaan lopulta seitsem\u00e4n tutkimusta. Tutkimukset osoittivat, ett\u00e4 ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi todettiin, ett\u00e4 k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla on mahdollisuus edist\u00e4\u00e4 kuluttajien terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Tarkasteltuja k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksia olivat vaihtojen tarjoaminen, oletusj\u00e4rjestyksen muuttaminen, p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekokehotteet, terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien k\u00e4ytt\u00f6 sek\u00e4 tuuppaukset. Tulokset eiv\u00e4t kuitenkaan olleet t\u00e4ysin yksiselitteisi\u00e4. Kaikki muutokset eiv\u00e4t olleet yhteydess\u00e4 terveellisempiin ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi sama muutos toi eri tutkimuksissa eri lopputuloksia. Muutoksista vaihtojen tarjoamisella, oletusj\u00e4rjestyksen muuttamisella, p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekokehotteilla sek\u00e4 terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien k\u00e4yt\u00f6ll\u00e4 oli terveellisempi\u00e4 ruokavalintoja lis\u00e4\u00e4v\u00e4 vaikutus. Kuitenkaan osassa tutkimuksista vaihtojen tarjoaminen ei ollut yhteydess\u00e4 ruokavalintojen muutokseen. Tuuppausten ei todettu vaikuttavan ruokavalintoihin tai niiden terveellisyyteen. Digitaalisten ruokaymp\u00e4rist\u00f6jen, kuten ruoan verkkokauppojen, mahdollisesti lis\u00e4\u00e4ntyess\u00e4 ja laajentuessa koskettamaan suurempaa osaa v\u00e4est\u00f6st\u00e4 on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 pohtia niiden vaikutuksia terveyteen. Ruokailutottumuksia tulee parantaa v\u00e4est\u00f6tasolla, jotta ep\u00e4terveellisten ruokailutottumusten haittavaikutuksilta voidaan v\u00e4ltty\u00e4. T\u00e4m\u00e4n vuoksi my\u00f6s ruoan verkkokauppojen toimintaa ja niiden potentiaalia edist\u00e4\u00e4 v\u00e4est\u00f6n ravitsemustottumuksia on kannattavaa tarkastella.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2023-02-16T08:43:29Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-02-16T08:43:29Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "34", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruoan verkkokauppa", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalinnat", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutos", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202302161764", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "verkkokauppa", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_85492
language fin
last_indexed 2025-03-31T20:03:15Z
main_date 2023-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2023
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/689b27ed-068c-44a6-9962-3327967104c9\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-202302161764.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2023
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Leinonen, Miisamaria Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen ruoan verkkokauppa ruokavalinnat käyttöliittymämuutos Terveyskasvatus Health Education 50411 ruoka verkkokauppa
title Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_full Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_fullStr Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_full_unstemmed Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_short Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_sort ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
title_txtP Ruoan verkkokauppojen käyttöliittymämuutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen
topic ruoan verkkokauppa ruokavalinnat käyttöliittymämuutos Terveyskasvatus Health Education 50411 ruoka verkkokauppa
topic_facet 50411 Health Education Terveyskasvatus käyttöliittymämuutos ruoan verkkokauppa ruoka ruokavalinnat verkkokauppa
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85492 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202302161764
work_keys_str_mv AT leinonenmiisamaria ruoanverkkokauppojenkäyttöliittymämuutostenvaikutuskuluttajienruokavalintojen