fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Leinonen, Miisamaria", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2023-02-16T08:43:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2023-02-16T08:43:29Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2023", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85492", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena oli perehty\u00e4 ruoan verkkokauppoihin ja niiden mahdollisuuksiin edist\u00e4\u00e4 kuluttajien terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Tarkemmin katsauksessa keskityttiin siihen, voidaanko ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla vaikuttaa ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi selvitettiin, mink\u00e4laiset k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutokset edist\u00e4v\u00e4t terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Ruoan verkkokauppojen m\u00e4\u00e4r\u00e4 sek\u00e4 niiden k\u00e4ytt\u00f6 on lis\u00e4\u00e4ntynyt viimeisten vuosien aikana. Samaan aikaan v\u00e4est\u00f6n ruokailutottumukset ovat muuttuneet ep\u00e4suotuisammiksi. T\u00e4m\u00e4n takia on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 pohtia laaja-alaisesti keinoja, joilla voidaan parantaa ihmisten ravitsemustottumuksia. Kirjallisuuskatsauksen tiedonhaku toteutettiin kahteen terveysalan kansainv\u00e4liseen tietokantaan. N\u00e4m\u00e4 olivat Medline (Ovid) ja Cinahl (EBSCO). M\u00e4\u00e4ritetyll\u00e4 hakulausekkeella saatiin tietokannoista yhteens\u00e4 44 hakutulosta. Tulosten seulonnan j\u00e4lkeen kirjallisuuskatsaukseen p\u00e4\u00e4dyttiin valitsemaan lopulta seitsem\u00e4n tutkimusta. Tutkimukset osoittivat, ett\u00e4 ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla voidaan vaikuttaa kuluttajien ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi todettiin, ett\u00e4 k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksilla on mahdollisuus edist\u00e4\u00e4 kuluttajien terveellisi\u00e4 ruokavalintoja. Tarkasteltuja k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutoksia olivat vaihtojen tarjoaminen, oletusj\u00e4rjestyksen muuttaminen, p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekokehotteet, terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien k\u00e4ytt\u00f6 sek\u00e4 tuuppaukset. Tulokset eiv\u00e4t kuitenkaan olleet t\u00e4ysin yksiselitteisi\u00e4. Kaikki muutokset eiv\u00e4t olleet yhteydess\u00e4 terveellisempiin ruokavalintoihin. Lis\u00e4ksi sama muutos toi eri tutkimuksissa eri lopputuloksia. Muutoksista vaihtojen tarjoamisella, oletusj\u00e4rjestyksen muuttamisella, p\u00e4\u00e4t\u00f6ksentekokehotteilla sek\u00e4 terveellisempien ruokabannerien ja ruokareseptien k\u00e4yt\u00f6ll\u00e4 oli terveellisempi\u00e4 ruokavalintoja lis\u00e4\u00e4v\u00e4 vaikutus. Kuitenkaan osassa tutkimuksista vaihtojen tarjoaminen ei ollut yhteydess\u00e4 ruokavalintojen muutokseen. Tuuppausten ei todettu vaikuttavan ruokavalintoihin tai niiden terveellisyyteen. Digitaalisten ruokaymp\u00e4rist\u00f6jen, kuten ruoan verkkokauppojen, mahdollisesti lis\u00e4\u00e4ntyess\u00e4 ja laajentuessa koskettamaan suurempaa osaa v\u00e4est\u00f6st\u00e4 on t\u00e4rke\u00e4\u00e4 pohtia niiden vaikutuksia terveyteen. Ruokailutottumuksia tulee parantaa v\u00e4est\u00f6tasolla, jotta ep\u00e4terveellisten ruokailutottumusten haittavaikutuksilta voidaan v\u00e4ltty\u00e4. T\u00e4m\u00e4n vuoksi my\u00f6s ruoan verkkokauppojen toimintaa ja niiden potentiaalia edist\u00e4\u00e4 v\u00e4est\u00f6n ravitsemustottumuksia on kannattavaa tarkastella.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2023-02-16T08:43:29Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2023-02-16T08:43:29Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2023", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "34", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruoan verkkokauppa", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ruokavalinnat", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutos", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Ruoan verkkokauppojen k\u00e4ytt\u00f6liittym\u00e4muutosten vaikutus kuluttajien ruokavalintojen terveellisyyteen", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-202302161764", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikunta- ja terveystieteet", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Terveyskasvatus", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Health Education", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "50411", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruoka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "verkkokauppa", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
|