Tekoälyn eettiset teemat terveydenhuollon tekoälyteknologioissa - Kivikangas, Timoteus (2023)
Tekoälyn etiikka on nopeasti kehittyvä ja tärkeä ala, erityisesti kun tekoälyä käytetään yhä enemmän arkaluonteisiin aloihin, kuten terveydenhuoltoon. Jotta tekoälyä voidaan käyttää vastuullisesti ja eettisesti näillä aloilla, on tärkeää ymmärtää, miten tekoäly hyväksytään ja otetaan eettisesti vastaan. Tässä tutkielmassa tehtiin kirjallisuuskatsaus, jotta saatiin syvempi ymmärrys terveydenhuollon tekoälyn käytön eettisistä huolenaiheista. Kirjallisuuskatsaus tehtiin käyttäen Artificial Intelligence in Medicine -lehden artikkeleita, ja tuloksia verrattiin Jobin et al. (2019) tunnistamiin eettisiin teemoihin. Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että läpinäkyvyys on tärkeä eettinen teema terveydenhuollon tekoälyssä, sillä se on yhteydessä muihin teemoihin kuten luottamukseen, vapauteen ja autonomiaan. Läpinäkyvyyden puute voi heikentää lääkärien päätöksentekoa ja potilaskeskeistä hoitoa. On kuitenkin tärkeää huomata, että tekoälyn eettiset ohjenuorat luodaan usein organisaatioiden omien tarpeiden mukaan eivätkä välttämättä vaikuta laajemmin alaan. Tutkimuksen tulokset voivat auttaa organisaatioita huomioimaan eettiset huolenaiheet suunnitellessaan tekoälyn käyttöönottoa terveydenhuollossa. On tärkeää saavuttaa yhteisymmärrys siitä, miten tekoälyn tulisi toimia eettisesti, jotta sitä voidaan käyttää vastuullisesti ja eettisesti arkaluonteisilla aloilla, kuten terveydenhuollossa.