Mitä on onnellisuus? - Poutanen, Iris (2021)
Onnellisuus on tärkeä psykologisten ja filosofisten keskustelujen ohjaaja, mutta käsitteenä sitä on tutkittu vain pintapuolisesti. Jokaiselle yksilöllistä käsitettä voi olla hankala määritellä yleisesti, sillä onnellisuus-käsitteelle löytyy monta tulkintaa. Mutta jos onnellisuus tulkintoja löytyy yhtä monta kuin on tulkitsijaakin, tarkoittaako se, että olemme kaikki vain omalla tavallamme ja omassa merkityksessämme onnellisia? Miten voimme tutkia yleistä onnellisuutta, jos onnellisuus koetaan vain subjektiivisesti? Tässä kandidaatintyössä jäsennän onnellisuus-käsitettä perustuen suomalaisten kirjailijoiden ja onnellisuustutkijoiden teoksiin sekä sanakirja käsitykseen. Pyrin tiivistämään sen, millaisena onnellisuus ymmärretään nykysuomalaisessa ajattelussa; mikä on yleinen onnellisuuden käsite. Erilaisten onnellisuus-käsitteiden vertailun kautta voi löytää selkeyttä monimutkaiseen käsitteeseen, jotta sitä olisi helpompi tutkia ja jotta se olisi helpompi saavuttaa.