Huostaanotto median välittämänä tulkintana suomalaisvenäläisissä lapsikiistoissa Helsingin Sanomissa vuosina 2012–2019 : tapaustutkimus - Grönholm, Saila (2022)
Käsittelen pro-gradu- tutkielmassani huostaanotto- ja huostaanottokohu käsitteiden käyttöä Helsingin Sanomien kirjoituksissa vuosina 2012–2019. Tausta-aineistona toimivat Ria Novostin, Vedomostin ja Inter-faxin kirjoitukset sekä Johan Bäckmanin haastattelu Arto Nyberg- ohjelmassa syksyllä 2012. Tapaustutkimuksen tarkoituksena on pyrkiä löytämään lastensuojelun näkökulmasta perusteita sille, millä perusteilla tapauksesta ja vastaavantyyppisistä tapauksista, voisi puhua ja kirjoittaa huostaanottoina ja huostaanot-tokohuina, vaikka kysymyksessä oli alun perin lastensuojelun kiireellinen sijoitus. Otin myös huostaanottokohun käsitteen mukaan tutkielmaan, koska halusin kiinnittää tapauksen moraalipaniikkien jatkumoon ja laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin ja tehdä näkyväksi sen, kuinka media luo merkityksiä käsitteille sekä tahtomattaan että tarkoituksella. Tutkimuksessa tuli näkyviin, kuin media kierrättää huostaanotto ja huostaanottokohu- käsitteitä äärikäsitteinä eri mediakentän toimijoiden välillä. Lisäksi tutkimuksessa selvisi venäjän kielen vastaavan käsitteen läheisyys, joka kuitenkin viittaa sijoittamiseen lastensuojelussa eri ideologiasta käsin.