“Kukaan ei voi määritellä tämän katseen sukupuolta.” : ei-binaari sukupuolikokemus Taneli Viljasen teoksessa Varjoja, usvaa. Essee sukupuolesta. - Rahikkala, Katri (2023)
Tutkimuksessani tarkastelen Taneli Viljasen Varjoja, usvaa. Essee sukupuolesta (2020) teoksessa ilmenevää ei-binaaria sukupuolikokemusta. Tutkin sitä, kuinka kokemus ilmenee ja kuinka kokemusta ilmaistaan kirjallisesti. Tutkimukseni tarkoituksena on sukupuolikokemuksen analysoinnin lisäksi ottaa osaa keskusteluun sukupuolen moninaisuudesta ja ilmentää sukupuoleltaan ei-binaarin yksilön asemaa yhteiskunnassamme. Tulkitsen kohdeteosta hermeneuttisfenomenologisen lähiluvun menetelmällä, jonka avulla tutkin kokemusta jäsentäviä, luokiteltavia ulottuvuuksia. Teoreettisesti tutkimukseni nojaa Judith Butlerin teoriaan sukupuolen sosiaalisesta alkuperästä ja performatiivisuudesta. Tutkimusta viitoittaa myös Sara Ahmedin queer-fenomenologinen teoria ideologisesti suuntautuneista ja suuntaavista tiloista, sekä yksilöä suuntaavista yhteiskunnallisista normeista. Lisäksi analysoin sukupuolikokemusta Maurice Merleau-Pontyn ruumiinfenomenologian kautta. Tulokset osoittavat, että esseeteoksessa esitetty ei-binaari sukupuolikokemus on moniulotteinen ja alati muuntuva. Sukupuoli näyttäytyy yhtä aikaa olemassa olevana ja olemattomana kokemuksena, joka liikkuu erilaisten asioiden rajapinnoilla tai niiden välissä. Rakenteellisesti teos muodostaa kokonaisuuden, jossa sukupuolikokemus voidaan jakaa ruumiillisiin, tilallisiin, sosiaalisiin ja eksistentiaalisiin ulottuvuuksiin. Analyysi osoittaa, että ei-binaari sukupuolikokemus kietoutuu lähes kaikkeen yksilön elämässä ja muotoutuu suhteessa omaan ruumiiseen, tilaan, yhteiskuntaan ja olemassaoloon. Analyysista on pääteltävissä myös se, että binaarilla sukupuolijärjestelmällä on paljon valtaa yhteiskunnassamme. Teoksessa painottuu toive sukupuolen määrittelyn vapaudesta ja toisaalta pakollisen määrittelyn lakkauttamisesta, jotta jokaisen sukupuolikokemus tulisi tunnistetuksi ja tunnustetuksi.