Saimaan laineilla : Savonlinnan kaupungin taidekokoelman vuosien 1942–1998 laiva-aiheiset taideteokset maisemataiteen tradition jatkeena - Mähönen, Helmi (2023)
Tämä maisterintutkielma vertailee Savonlinnan kaupungin taidekokoelman Saimaan sisävesilaivoja representoivia teoksia merimaiseman taidehistorialliseen traditioon: hollantilaiseen ja düsseldorfilaiseen koulukuntaan sekä suomalaiseen maisemataiteen perintöön. Tutkimusaineisto sisältää kuusi öljyvärimaalausta, kaksi akvarellia ja yhden grafiikan vedoksen. Taideteokset ovat vuosilta 1942–1998. Tarkoituksena on ikonografista analyysiä ja pittoreskin, subliimin ja topografisen esteettisiin kategorioihin vertailua käyttäen selvittää, millaisia vaikutteita Savonlinnan taidekokoelman teoksista löytyy. Tutkimuskysymykset ovat: 1) Mitä Savonlinnan kaupungin taidekokoelman laiva-aiheiset teokset esittävät, ja millaisia topografisen, subliimin ja pittoreskin esteettisten kategorioiden piirteitä tutkimusaineiston teoksista voi löytää? 2) Miten hollantilainen ja düsseldorfilainen merimaiseman perinne ilmenee Saimaalla kulkeneiden laivojen kuvauksissa? 3) Millainen suhde Savonlinnan kaupungin taidekokoelman Saimaan laivojen representaatioilla on muuhun suomalaiseen vesiliikenteen kuvaukseen? 4) Onko eri laivatyyppien kuvauksissa eroja? Pyrin siis tarkastelemaan, millaisia yhtymäkohtia Saimaan laivojen representaatioilla on merimaisemien perinteeseen.