Heikkonäköisten ohjelmoijien kohtaamat ongelmat ohjelmoinnissa ja ohjelmakoodin esittäminen - Järvinen, Valtteri (2023)
Heikkonäköisyys on kasvava ongelma digitalisoituvassa maailmassa. Erityisesti heikkonäköisyys aiheuttaa ongelmia digitaalisen lukemisen parissa, joka johtaa heikentyneeseen kykyyn tehdä työtä ja joillain aloilla voi jopa estää työn teon tai tiettyihin työtehtäviin osallistumisen. Heikkonäköisyyden ja muiden näön ongelmien odotetaan vain kasvavan tulevaisuudessa, jonka vuoksi myös monet valtiot ja EU ovat säätäneet lakeja digitaalisten palvelujen saavutettavuudesta. Heikkonäköiset ohjelmoijat ovat vielä lähes tutkimaton kohde. Digitaalinen lukeminen on selvästi ongelma heikkonäköisille ja nykyaikainen ohjelmakoodi lähentelee jo tietyllä tapaa luonnollista kieltä. Heikkonäköisten rajoittunut näkökyky voi heikentää ohjelmakoodin lukemista etenkin tilanteissa, joissa muut ohjelman ymmärtämisen strategiat eivät ole vaihtoehto ja aiheuttaa näin turhaa kognitiivista kuormitusta, joka taas voi johtaa virheisiin tai työtehtävien unohtamiseen. Ohjelmointiin liittyy ohjelmakoodin lukemisen lisäksi monia muita kognitiivisesti kuormittavia tehtäviä, jotka saattavat vaikeutua entisestään kognitiivisen kuormituksen vaikutuksesta. Tutkimukseen osallistui heikkonäköisiä ohjelmoijia, jotka tekivät ohjelmakoodin lukemistehtäviä verkkotyökalussa. Ohjelmakoodia esitettiin normaalisti, katkaistuna tietyn merkkimäärän kohdalta sekä tutkimukseen luodulla automaattista tekstin rivittämistä mukailevalla ohjelmakoodin ruutuun sovittamisen menetelmällä. Ohjelmakoodin lukemisen tehtävien testaamisen tarkoituksena oli löytää voisiko ohjelmakoodin esittäminen vaikuttaa heikkonäköisen ohjelmoijan kognitiiviseen kuormitukseen. Tämän lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin kyselyllä heikkonäköisten ohjelmoijien kohtaamia ongelmia ohjelmointiin liittyen. Tutkimuksessa todettiin, että tutkimukseen luotu esitystapa ei poikennut tavallisesti esitetystä tai merkkimäärän kohdalta katkaistusta ohjelmakoodin esitystavasta. Tulokseen voi vaikuttaa esitystavan uutuus. Tutkimuksessa luotiin viisi kategoriaa, joissa heikkonäköiset ohjelmoijat kohtasivat ongelmia: haetun tiedon lukeminen, ohjelmakoodin lukeminen, ohjelmointityökalujen käyttäminen, ohjelmakoodin tulosten tulkinta ja sosiaalinen vaikutus. Tutkimus luo pohjaa heikkonäköisyyden ja ohjelmointityön tutkimukselle.