Lasten ja perheiden arki ja hyvinvointi koronapandemian aikana vanhempien kuvaamana - Loisti, Sofia (2023)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää koronapandemian vaikutuksia perheiden ja alle 8-vuotiaiden lasten arkeen ja hyvinvointiin vanhempien kertomana. Lapsuudentutkimus ja hyvinvointi ovat tutkimuksen lähtökohtia. Tutkimukseen osallistui 32 vanhempaa, joita haastateltiin etäyhteyksin vuosina 2020–2021. Haastattelut saatiin tätä tutkimusta varten jo toteutetusta CHILDCARE-hankkeesta valmiiksi litteroituna. Aineisto analysoitiin laadullista sisällönanalyysiä käyttäen ja tuoden siihen narratiivisen analyysitavan piirteitä. Tulokset osoittivat, että koronapandemia on vaikuttanut lasten sosiaalisiin suhteisiin, harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon sekä hyvinvointiin ja jaksamiseen. Perheiden osalta koronapandemia vaikutti työn ja vapaa-ajan yhdistämiseen, perhesuhteisiin, varhaiskasvatuksen tarjoamaan tukeen ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon lasten- ja kodinhoidossa. Kaikki edellä mainitut kategoriat vaikuttivat perheiden ja lasten hyvinvointiin osin negatiivisesti. Siitä huolimatta tämän tutkimuksen osallistujat selvisivät koropandemiasta pääsääntöisesti hyvin. Lasten kerrottiin sopeutuneen tilanteeseen nähden hyvin ja olleen ymmärtäväisiä rajoituksia kohtaan. Eniten ongelmia ja stressiä vanhemmille aiheutti oman työn ja perheen yhteensovittaminen maaliskuussa 2020. Positiivisia vaikutuksia olivat yhteisen ajan lisääntyminen ja lähentyminen perheenjäsenten kanssa. Tutkimustulokset antoivat viitteitä siitä, että vanhempien suhtautumisella koronapandemiaan ja stressitasolla on mahdollisesti yhteys lapsen kokemukseen. Tulevaisuudessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota lasten kokemuksiin ja tutkia koronapandemian vaikutuksia perheisiin pidemmällä aikavälillä.