Isisin ikonoklasmi viiden länsimaisen uutismedian esittämänä : diskurssianalyysi - Soivio, Miro (2022)
Tutkielmassani analysoin Lähi-idässä vuoden 2015 ympärillä tapahtuneen ikonoklastisen toiminnan herättänyttä keskustelua länsimaisissa uutismedioissa. Pohjustan ilmiötä katsauksella ikonoklasmin historiaan sekä terroristijärjestö Isisin mediastrategian hahmottamisella. Uutisartikkeleita aiheesta analysoin diskurssianalyysin avulla, jossa keskityn etenkin sosiokulttuuriseen analyysiin tarkastellen diskursseissa esiintyviä sosiaalisia ja kulttuurillisia representaatioita. Keskeisiä tunnistamiani diskursseja olivat länsimaiselle kulttuuriperinnölle ominainen sivistysdiskurssi, jossa ikonoklasmin harjoittaminen nähdään alkukantaisena toimintana. Toisen merkittävän diskurssin tulkitsin ikonoklasmin historiallisen jatkumon diskurssiksi, jossa Isisin toiminta liitetään osaksi pitkään jatkunutta ikonoklastista perinnettä. Tutkielmani tulokset kyseenalaistavat Isisin toiminnan leimaamisen ikonoklastiseksi ja pyrin osoittamaan mediassa esiintyvien representaatioiden vaikutusta todellisuuteen.